Οργή των Ινδιάνων της Αμερικής για το σχόλιο «Ποκαχόντας» του Ντόναλντ Τράμπ

Οργή των Ινδιάνων της Αμερικής για το σχόλιο «Ποκαχόντας» του Ντόναλντ Τράμπ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης προς τιμήν των Ιθαγενών Αμερικάνων, για την συνεισφορά τους στους Παγκόσμιους Πολέμους, ο Πρόεδρος Τραμπ βρήκε την ευκαιρία να κριτικάρει τη Γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αναφερόμενος σε αυτήν με το όνομα «Ποκαχόντας». Η επιλογή Τραμπ προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την οργή των Ιθαγενών Αμερικάνων.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε χαρακτηριστικά στους Βετεράνους του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου: «Είστε πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι. Ζούσατε εδώ πολύ πιο πριν από εμάς. Παρόλ’ αυτά, έχουμε μια εκπρόσωπο στο Κογκρέσο που ισχυρίζεται  επίσης ότι ζούσε εδώ πολύ καιρό πριν. Την φωνάζουν «Ποκαχόντας». Αλλά ξέρετε, εσάς σας συμπαθώ. Διότι είστε ξεχωριστοί».   

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αποκαλέσει την Γούορεν «Ποκαχόντας» στο παρελθόν όταν εκείνη ισχυριζόταν ότι έχει καταγωγή από τους αυτόχθονες αμερικανούς. Ωστόσο, η αδυναμία της να αποδείξει, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για τη Γερουσία, την πέρα πάσης αμφιβολίας «ινδιάνικη ρίζα» της, προκάλεσε το σχόλιο του Ντ. Τραμπ.

Ωστόσο, η πρόσφατη παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε την καταδίκη του Εθνικού Κογκρέσου των Ιθαγενών Αμερικάνων (National Congress of American Indians – NCAI), το οποίο και επέκρινε τον κ. Τραμπ ότι με την επίθεσή του κατά της  Γουόρεν επισκίασε την πραγματικό στόχο της εκδήλωσης

«Λυπούμαστε που ότι ο χαρακτηρισμός “Ποκαχόντας” που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος για να προσβάλει έναν πολιτικό του αντίπαλο, επισκίασε τον πραγματικό σκοπό της σημερινής τελετής στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Πρόεδρος του NCAI, Τζέφερσον Κιλ, ένας εξέχων αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και βετεράνος στον πόλεμο του Βιετνάμ. «Η σημερινή μέρα ήταν για να αναγνωρίσουμε το αξιοσημείωτο κουράγιο και την πολύτιμη προσφορά των Ιθαγενών που υπηρέτησαν στις διαβιβάσεις. Αυτοί είναι που τιμάμε σήμερα και κάθε μέρα, οι τρεις Ιθαγενείς στον Λευκό Οίκο, που εκπροσωπούν και άλλους 10 ηλικιωμένους διαβιβαστές του ινδιάνικου κώδικα που δεν μπόρεσαν να έρθουν στην εκδήλωση. Επίσης, εκπροσωπούν και εκατοντάδες άλλους Ιθαγενείς διαβιβαστές από φυλές όπως οι Cherokee, Choctaw, Comanche, Lakota, Meskwaki, Mohawk, Navajo, Tlingit, και άλλες φυλές που υπηρέτησαν στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους».            

Το NCAI αναφέρεται στους ιθαγενείς αμερικανούς που επιστρατεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Α'  και, κυρίως, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να διαβιβάζουν μηνύματα στη γλώσσα και τη διάλεκτό τους, τα οποία ήταν – προφανώς – εξαιρετικά δύσκολο να τα αποκρυπτογραφήσει η εχθρική αντικατασκοπεία.

Το Κογκρέσο των Ινδιάνων Αμερικανών υπενθύμισε, ακόμη, μία προηγούμενη ανακοίνωσή του, όταν ο Τραμπ είχε για πρώτη φορά χρησιμοποιήσει το σχόλιο «Ποκαχόντας» ως μειωτικό χαρακτηρισμό για την Γούορεν. Η οικογένεια της Ποκαχόντας και η ίδια, που ήταν μέλη της ινδιάνικης φυλής Pamunkey στη Βιρτζίνια, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην αμερικανική ιστορία, λόγω της συνθήκης που υπέγραψαν με τους Βρετανούς το 17ο αιώνα.  Ωστόσο, μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκαν ως φυλή από την αμερικάνικη κυβέρνηση.

Τον Μάιο, το NCAI δήλωσε ότι «το όνομα «Ποκαχόντας» δεν είναι προσβολή και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με ανάρμοστο τρόπο».

 

Πηγή: CBS   

Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή