Το ντεφιλέ «δώρο» του Ζαν-Πολ Γκοτιέ στο Μουσείο Μπενάκη

Το ντεφιλέ «δώρο» του Ζαν-Πολ Γκοτιέ στο Μουσείο Μπενάκη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμογελαστός και κεφάτος, ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ «πρωταγωνίστησε» χθες σε συνέντευξη Τύπου στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Δηλώνοντας «ευτυχής» και «κολακευμένος», ο 65χρονος Γάλλος δημιουργός μίλησε για μια ιδιαίτερη εκδήλωση που οργανώνεται απόψε στο αθηναϊκό μουσείο, ένα αφιέρωμα στο κομμάτι της δουλειάς του που έχει εμπνευστεί από την Ελλάδα. Η (sold out) βραδιά περιλαμβάνει επίδειξη υψηλής ραπτικής, όπου δημιουργίες όπως «Παρίσι-Αθήνα» και «Σαπφώ της Μυτιλήνης» θα «περπατήσουν» ανάμεσα στις πηγές έμπνευσής τους, ενώ ακολουθεί δείπνο στο ισόγειο. Τα έσοδα της ειδικής βραδιάς, στην οποία αναμένεται να παραστούν περίπου 200 άτομα, θα ενισχύσουν οικονομικά το μουσείο.

«Ενα μεγάλο δώρο» χαρακτήρισε το γεγονός η κυρία Ειρήνη Γερουλάνου, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, η οποία ευχαρίστησε τον Γκοτιέ αλλά και τον στενό Ελληνα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Καταλακινό, για την πραγματοποίησή της.

Ο Γκοτιέ, ο οποίος σχεδίασε και μια ελληνική μαρινιέρα που θα πωλείται στο πωλητήριο, μίλησε για την πρώτη επίσκεψή του στο μουσείο που τον ώθησε να σχεδιάσει μια συλλογή για την Ελλάδα. «Η αίσθηση της ομορφιάς γεννήθηκε σε αυτήν τη χώρα», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος για τη μόδα, ο σχεδιαστής ανέφερε ότι πάντα αντανακλά εκείνο που συμβαίνει στην κοινωνία και ότι αυτήν την εποχή αυτό είναι ένα είδος «χάους». Ο χώρος έχει γίνει μια «βιτρίνα» πάνω από την οποία πλανάται ένα ερωτηματικό, συνέχισε. Η μόδα «δεν είναι εύκολη δουλειά», πρόσθεσε, «πρέπει να έχεις πάθος γι’ αυτήν».

Το δικό του γεννήθηκε γύρω στην ηλικία των δεκατριών, όταν είδε για πρώτη φορά το έργο του Ζακ Μπεκέρ «Falbalas», ένα ασπρόμαυρο μελόδραμα του 1945 με φόντο ένα ατελιέ υψηλής ραπτικής, με πρωταγωνίστρια τη νεαρή τότε Micheline Presle, σήμερα ζωντανό θρύλο, σε ηλικία 95 ετών, του πάντα δραστήριου γαλλικού κινηματογράφου.

Στο μεταξύ, οι προετοιμασίες για το αποψινό γεγονός στο αθηναϊκό μουσείο συνεχίζονταν χθες με γοργούς ρυθμούς, ενώ το ονοματεπώνυμο του Γάλλου φιλέλληνα σχεδιαστή είχε ήδη χαρακτεί στον τοίχο με τα ονόματα των μεγάλων χορηγών.

«Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να ανταποδώσω, να δώσω πίσω σε αυτό που έχετε δώσει σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε ο δημιουργός για την αποψινή εκδήλωση. «Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή