Επιστροφή στα αυθεντικά… αντίγραφα κοσμημάτων

Επιστροφή στα αυθεντικά… αντίγραφα κοσμημάτων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα αγαπημένα σετ σετ κοσμημάτων της Νεοϋορκέζας Χάριετ Ρόουζ Κατς είναι ένα χρυσό κολιέ και βραχιόλι δεμένα με διαμάντια που φτάνουν σε «βάρος» τα 40 καράτια. Της στοίχισαν 250 χιλιάδες δολάρια πριν από περίπου 30 χρόνια. Ομως εδώ και κάποιους μήνες η Κατς προτιμά να φοράει δύο εξαιρετικής ποιότητας ρεπλίκες των αληθινών, οι οποίες έχουν συνθετικές πέτρες και της στοίχισαν το εξίσου σεβαστό, για την κατηγορία τους, ποσό των 14 χιλιάδων δολαρίων.

Ο λόγος, όπως εξηγεί η ίδια στην εφημερίδα New York Post, είναι ένα αίσθημα ανασφάλειας που ξεκίνησε τον περυσινό Οκτώβριο, από τη στιγμή που τα ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ότι η Κιμ Καρντάσιαν είχε πέσει θύμα ληστείας στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Αμερικανίδα celebrity βρισκόταν στο δωμάτιό της στο Hotel de Pourtales, ένα πολυτελές ξενοδοχείο διαμερισμάτων στη Δεξιά Οχθη, όταν εισέβαλε μια ομάδα αγνώστων οι οποίοι την έδεσαν και τη φίμωσαν πριν εγκαταλείψουν τον χώρο, με μια λεία της τάξεως των 10 εκατ. δολαρίων σε μορφή κοσμημάτων, συμπεριλαμβανομένου και ενός μπριγιάν 20 καρατίων – το δαχτυλίδι των αρραβώνων της. Δύο μήνες αργότερα, δύο γυναίκες από το Κατάρ έπεσαν κι εκείνες θύματα ληστείας σ’ έναν αυτοκινητόδρομο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Οι Αρχές ανακοίνωσαν τότε ότι τα κοσμήματα που εκλάπησαν έφταναν σε αξία τα 5 εκατ. ευρώ.

«Συνεργάζομαι με πωλητές σε οίκους όπως ο Harry Winston και ο Graff, μεταξύ άλλων. Οταν πραγματοποιούν μια πώληση ενός κολιέ μ’ ένα διαμάντι 10 καρατίων σε σχήμα καρδιάς με παίρνουν προσωπικά τηλέφωνο και μου ζητούν να τους φτιάξω μια ρεπλίκα για να την έχει ο πελάτης όταν ταξιδεύει. Βγάζουν τόσα λεφτά από την προμήθεια του κομματιού, γιατί να μην αγοράσουν κι ένα κόσμημα των δύο χιλιάδων δολαρίων για να το χαρίσουν στους πελάτες τους;» λέει η σχεδιάστρια κοσμημάτων Τζένιφερ Μίλερ στην εφημερίδα.

Αν το αναμενόμενο κύμα φόβου που επικρατεί στον απόηχο των μεγαλο-ληστειών οδηγεί όλο και περισσότερους να παραγγέλνουν τις φο βερσιόν των «ορίτζιναλ», η γενικότερη τάση στην αντιγραφή αληθινών κοσμημάτων δεν είναι τόσο νέα. Ενα από τα πιο φωτογραφημένα κοσμήματα στην ιστορία, το ζαφείρι-με-διαμάντια δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνα (σήμερα στο αριστερό χέρι της δούκισσας του Κέμπριτζ, Κέιτ) έχει παραχθεί σε χιλιάδες ρεπλίκες σε χώρες όπως η Κίνα. Ισως για συναισθηματικούς λόγους όμως, αντιγραφές του δεν συμπεριλαμβάνονται σε μια σειρά από επίσημες «κόπιες» βρετανικών βασιλικών κοσμημάτων που πωλούνται σήμερα στο κατάστημα του Παλατιού του Κένσινγκτον. 

Ο βασιλιάς του φο

Κανείς δεν γνώριζε την τέχνη του φο καλύτερα από τον Αμερικανό σχεδιαστή κοσμημάτων Κένεθ Τζέι Λέιν, ο οποίος πέθανε στις 20 Ιουλίου. Ακολουθώντας το «δόγμα» της Κοκό Σανέλ, η οποία έκανε μόδα τα μεγάλα σε μέγεθος φο, ο Λέιν έχτισε μια μοναδική καριέρα στον χώρο. Συχνά δημιουργούσε κομμάτια για φίλες-πελάτισσες όπως οι Πρώτες Κυρίες Νάνσι Ρέιγκαν και Μπάρμπαρα Μπους (σήμα κατατεθέν της τελευταίας ένα κολιέ-τσόκερ με τρεις σειρές μαργαριτάρια του Αμερικανού σχεδιαστή).

Η Τζάκι Ωνάση ζήτησε μια φορά από τον σχεδιαστή να της αντιγράψει ένα κολιέ που της είχε χαρίσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης από τον γαλλικό οίκο Van Cleef & Arpels. Στο βιβλίο του «Faking It», ο Λέιν γράφει ότι ήταν η πρώτη φορά που κάποιος του ζητούσε μια αντιγραφή, αλλά ποιος μπορούσε να αρνηθεί κάτι στην Τζάκι; Ο Λέιν συμφώνησε να γίνει η εργασία και της ζήτησε ή να πληρώσει το καλούπι, το οποίο ήταν ακριβό και περίπλοκο σε επίπεδο εκτέλεσης, ή να του επιτρέψει να περιλάβει το σχέδιο στην ομώνυμη συλλογή του. Η Τζάκι διάλεξε τη δεύτερη επιλογή και ο σχεδιαστής τελικά έκανε παραγωγή το σχέδιο σε διαφορετικά χρώματα μετάλλων και πετρών. Μια μέρα η Τζάκι τού τηλεφώνησε και του είπε ότι είχε δει το κόσμημά «τους» σ’ ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής «Δυναστείας».

«Κάθε γυναίκα θέλει να γίνεται Σταχτοπούτα όταν φοράει κοσμήματα», έλεγε ο Λέιν. «Τα φο κοσμήματα είναι σαν να φοράς γυάλινα παντοφλάκια. Η γυναίκα θέλει να αισθάνεται ότι θα πάει στον χορό ακόμα κι αν δεν έχει πρόσκληση». Στον επόμενο χορό, η Χάριετ Ρόουζ Κατς θα φοράει ζιργκόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή