Δημήτρης Ρηγόπουλος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η επανάσταση που δεν έγινε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

​Απόγευμα Σαββάτου, οδός Ακαδημίας, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος. Τα καταστήματα κατεβάζουν τα ρολά τους, τα περισσότερα καλυμμένα με γκράφιτι και μουντζούρες. Ελάχιστη κίνηση, στον ορίζοντα της Θεμιστοκλέους οι τελευταίες πύρινες ριπές από ένα ζωηρό ηλιοβασίλεμα που βρίσκουν συχνά θέση στο ελληνικό Instagram.

Ανηφορίζεις τον κάποτε πολύβουο δρόμο και σε πιάνει η ψυχή σου. Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει αφαιρέσει το μοναδικό ισχυρό σημείο αναφοράς και τώρα όλο το βάρος πέφτει στον κινηματογράφο  «Ελλη»  και  στα θέατρα της οδού Ιπποκράτους.

Η κίνηση προς τα Εξάρχεια, λιγοστή. Στα σκαλάκια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων εξαθλιωμένοι άνθρωποι τρυπιούνται σε κοινή θέα.

Και ξαφνικά μια σκέψη που δεν έχεις κάνει ποτέ ξανά: γιατί να συνεχίζεις να ζεις στην Αθήνα;

Ναι, λίγο πιο πάνω θα στρίψεις στη χριστουγεννιάτικη Βουκουρεστίου, τα θέατρα της οδού Αμερικής που γεμίζουν γρήγορα με χαρούμενους θεατές θα σου θυμίσουν ότι ζεις σε μια «κανονική» πόλη. Το φωταγωγημένο «καράβι» του πολυκαταστήματος της οδού Πανεπιστημίου θα σε παρασύρει για λίγο, θα σε κάνει να ξεχάσεις τον δυστοπικό ωκεανό που ξεχύνεται με ένταση αμέσως μετά.

Θεωρητικά, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να εγκαταλείψεις την Αθήνα: η τεχνολογία σού επιτρέπει να «ζεις» οπουδήποτε και να διατηρήσεις τις κοινωνικές σου επαφές, ο εκσυγχρονισμένος συγκοινωνιακός χάρτης δίνει την ευκαιρία να επιστρέφεις όσο συχνά το θελήσεις. Επιπλέον, η ζωή εκτός Αθηνών είναι πολύ πιο οικονομική, η καθημερινότητα λιγότερο επιβαρυμένη από το άγος της μετακίνησης και των αποστάσεων.

Το ερώτημα παραμένει: γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι επιμένουν να ζουν στην Αθήνα; Είναι θέμα συνήθειας ή γενιάς; Τι σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη χώρα; Γιατί η επανάσταση του γρήγορου Ιντερνετ δεν έκανε περισσότερους νέους να επιλέξουν ένα νησί ή μια μικρή πόλη για να ξεκινήσουν την εταιρεία τους και μια καινούργια ζωή; Θα μπορούσε ο τουρισμός να αλλάξει απρόσμενα τα δεδομένα;

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Και ο βασικός λόγος είναι ότι όλα αυτά τα ερωτήματα ταιριάζουν σε μια κανονική χώρα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ