Το Κονκλάβιο (28/11/17)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρά τον χαρακτήρα μου»

Κάθε ζωή, είχε πει ο Μπόρχες, διαμορφώνεται από μια μοναδική στιγμή. Είναι η στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί, μια για πάντα, ποιος είναι. Δεν ξέρω αν πράγματι αυτή η στιγμή για τον Αδωνι Γεωργιάδη ήταν η έκλαμψη που είχε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά θύμισε κάτι ανάμεσα σε εξομολόγηση και κρίση αυτογνωσίας. Οπως το έθεσε ο Αδωνις, απευθυνόμενος στην Τασία Χριστοδουλοπούλου που προήδρευε, «παρά τον χαρακτήρα μου, δεν θα απαντήσω επί προσωπικού». Οπως και έκανε, αν και δεν άντεξε κάποια στιγμή στον πειρασμό να απαντήσει στον Πάνο Καμμένο στα περί Παττακού, θυμίζοντας τον Γεωργαλά.

Αγνώριστος

Αυτός που ήταν πράγματι αγνώριστος, τουλάχιστον για τους νεοδημοκράτες, ήταν ο Πάνος Καμμένος. «Δεν αναγνωρίζω τον Καμμένο», έλεγε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη στους διαδρόμους της Βουλής. Και προφανώς δεν το έλεγε για καλό…

Γάτες και γατάκια

Με την ευκαιρία, κρίνω σκόπιμο να λύσω την απορία που δημιουργήθηκε σε πολλούς κατά την ομιλία του Μάκη Βορίδη, καθώς κάποια στιγμή, απευθυνόμενος σε συριζαίο βουλευτή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε ειρωνικά κάτι του τύπου «γάτε συνάδελφε…». Μου λένε ότι αναφερόταν στον υφυπουργό Νίκο Μαυραγάνη, ο οποίος φώναζε από τα υπουργικά έδρανα.

Απουσίες

Σημειώνω, πάντως, τρεις απουσίες από τη «γαλάζια» πλευρά: δεν παρουσιάστηκαν στη χθεσινή Ολομέλεια οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Να υποθέσω ότι θεωρούν την όλη συζήτηση περιττή ένταση;

Εν αναμονή η πρόσκληση

Αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται η επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, εφόσον τελικά ευοδωθεί το σενάριο της 7ης και 8ης Δεκεμβρίου. Αυτά τα «όλα», βέβαια, δεν είναι και λίγα, γι’ αυτό και ακόμα δεν έχει σταλεί στον Τούρκο πρόεδρο η επίσημη πρόσκληση από το Προεδρικό. Οι «λεπτομέρειες» που μένει να συμφωνηθούν με το ειδικό τουρκικό κλιμάκιο που ταξίδεψε από την Αγκυρα στην Αθήνα είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο μια επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη. Για να το θέσω απλά και κατανοητά: τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Για τον επίτιμο

Πρωτοβουλία για την αναγέννηση των Λευκών Ορέων, την τελευταία επιθυμία του Κων. Μητσοτάκη, αναμένεται να ανακοινώσει το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα. Πληροφορούμαι ότι η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με εθελοντές και ΜΚΟ και θα αφορά την αναδάσωση των Λευκών Ορέων. Θα έχει, πάντως, προηγηθεί μεγαλύτερο event στις Βρυξέλλες. Εκεί, την Πέμπτη, θα γίνει ειδική τελετή, καθώς αίθουσα του Κοινοβουλίου θα πάρει το όνομα του επιτίμου. Παρών θα είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι, καθώς και ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μ. Βέμπερ.

«Μουρμουρητά» στην ΤτΕ

Τελικά, κάποιοι στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν πολύ χρόνο στα χέρια τους. Μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, έχουν όλο τον χρόνο του κόσμου όταν είναι να «θάψουν» και να «αδειάσουν» τον Γ. Στουρνάρα σε κυβερνητικά στελέχη. Την εργολαβία αυτή έχει αναλάβει με πάθος από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποδιοικητής της ΤτΕ. Δεν αποτελεί, άλλωστε, μυστικό στην κεντρική τράπεζα ότι ο εν λόγω –διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον Αν. Σαμαρά– βρίσκεται συνέχεια στο γραφείο του Γ. Δραγασάκη, όπου δίνει «ραπόρτο» για τις κινήσεις του διοικητή της ΤτΕ. Δεν είναι το μόνο γραφείο στο οποίο συχνάζει το εν λόγω πρόσωπο που «μουρμουρίζει» συχνά για τον Στουρνάρα σε πολλά επίπεδα. Πρόσφατα, μάλιστα, ο εν λόγω έκοψε την άλυσο: εμφανίστηκε στο Μαξίμου και ισχυρίστηκε ότι αν η κυβέρνηση καθαιρέσει τον Στουρνάρα, θα έχει τις ευλογίες και τη στήριξη του Κ. Καραμανλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή