Πρωτοβουλία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για 125 «ξεχασμένους» ψυχικά ασθενείς

Πρωτοβουλία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για 125 «ξεχασμένους» ψυχικά ασθενείς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ψυχικώς πάσχοντες που παραμένουν στα δημόσια ψυχιατρεία για χρόνια με βάση δικαστικές αποφάσεις που τους έκριναν με έλλειψη καταλογισμού, χωρίς ποτέ ως σήμερα να υπάρξει επανέλεγχος των προϋποθέσεων εγκλεισμού τους, αποτελούν για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών, σε μια προσπάθεια να ερευνηθεί, αν πράγματι οι άνθρωποι αυτοί δικαίως μένουν για ολόκληρα χρόνια μέσα στα ψυχιατρικά ιδρύματα ή αν πληρούν τις προϋποθέσεις πλέον να βγούν.

Η πρωτοβουλία, η οποία θέτει για  πρώτη φορά τους ψυχικώς πάσχοντες στη φροντίδα των εισαγγελικών αρχών, ανήκει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία όρισε δύο εισαγγελείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν δημόσια ψυχιατρικά καταστήματα, προκειμένου να αναλάβουν να μελετήσουν λεπτομερώς τους φακέλους των μακροχρόνια ψυχικά ασθενών που βρίσκονται στα ψυχιατρεία με δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν ως μη έχοντες καταλογισμό.

Πρόκειται για 55 άτομα στο δημόσιο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης και 75 στα ψυχιατρικά καταστήματα της Αθήνας, Δαφνί και Δρομοκαϊτειο, οι οποίοι έχουν κριθεί ως μη έχοντες καταλογισμό πριν από πολλά χρόνια, για ορισμένους πριν απο δεκαετίες ολόκληρες, και έκτοτε ουδέποτε επανελέχθηκαν οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που ορίστηκαν για το δύσκολο αυτό έργο ήδη ζήτησαν τους φακέλους των ανθρώπων αυτών, προκειμένου να τους μελετήσουν και να δούν αν σωστά μένουν για χρόνια μέσα η αν η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί και πρέπει να βγούν.

Σημειωτέον, ότι οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν κυριολεκτικώς στα αζήτητα μέσα στα ψυχιατρεία, καθώς δεν διαθέτουν πρόσωπα από το συγγενικό και το φιλικό τους περιβάλλον, τα οποία να ενδιαφερθούν για την τύχη τους και την κατάστασή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή