Δεν πείθουν πλέον

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ξεφύγει από τον αφόρητο λαϊκισμό του. Με τον λαϊκισμό αναδείχθηκε κυβέρνηση, υποσχόμενος μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και σύγκρουση με τη Γερμανία. Μ’ αυτόν έδιωξε από τις τράπεζες καταθέσεις 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα εξάμηνο κι έφερε τη χώρα στο κατώφλι του Grexit και στο τρίτο μνημόνιο. Μ’ αυτόν επιχειρεί και τώρα να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το κοινωνικό μέρισμα που μοιράζει η κυβέρνησή του είναι προϊόν σοφής διακυβέρνησης και υπεραπόδοσης της οικονομίας.

«Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη», λέει ο πρωθυπουργός στο σποτάκι που ετοίμασε το Μαξίμου, στο οποίο οι Ελληνες χωρίζονται με απλουστευτικό τρόπο σε αυτούς που καπνίζουν πούρα και διασκεδάζουν ανέμελοι και σε εκείνους που έχουν στην τσέπη τους μόλις πέντε ευρώ και μερικά κέρματα. Ενα σποτάκι που έγινε για να δείξουν οι κυβερνώντες ότι νοιάζονται για τους νέους, τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το πιο παράξενο, ωστόσο, είναι ότι αυτές ακριβώς τις κατηγορίες των πολιτών είναι που χτύπησαν δυσανάλογα πολύ η φορολογική καταιγίδα του κ. Τσακαλώτου και η διοικητική ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Τα οικονομικά ανίσχυρα στρώματα είναι αυτά που δυσκολεύθηκαν περισσότερο με τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και τα μπρος – πίσω στη δημόσια παιδεία. Με τις αυξήσεις ΦΠΑ στο 24% σε βασικά είδη διατροφής, τους νέους φόρους στα καύσιμα και την κινητή τηλεφωνία, τις μειώσεις στο αφορολόγητο όριο, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την καθίζηση των συντάξεων.

Επιπλέον, η αδυναμία της κυβέρνησης να φέρει ισχυρή ανάπτυξη (αναμενόταν 2,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017, πάει για 1,6%) θίγει κυρίως το ένα εκατομμύριο ανέργους που αναζητούν μάταια μία θέση εργασίας αλλά και τους 5.000 επιστήμονες που για να βρουν δουλειά ξενιτεύτηκαν και περιμένουν.

Μπορεί το 2015 τέτοια εύκολα λαϊκίστικα πυροτεχνήματα να είχαν πέραση και να παγίδευσαν κάποιους που «βολεύτηκαν» με το μαγικό ραβδί του κ. Τσίπρα. Δεν πείθουν, όμως, κανέναν πλέον. Στα σχεδόν τρία χρόνια που ακολούθησαν ο κόσμος έγινε ακόμη φτωχότερος. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνον πήραν νέα σκληρά μέτρα αλλά δεν είχαν καν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη επειδή έκαναν τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα είχαν υποσχεθεί.

Κλείνοντας χθες την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας κατέφυγε πάλι στον γνώριμο λαϊκισμό του. Θα ζητήσει συζήτηση για τα 520 δισεκατομμύρια ευρώ που έφυγαν, λέει, από τη χώρα όταν κυβερνούσαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Ο κόσμος δεν τρώει πλέον σανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή