Συνέλαβαν πρώην υπουργό στα Σκόπια

Συνέλαβαν πρώην υπουργό στα Σκόπια

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συλλήψεις πολιτικών και ακτιβιστών από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του τέως πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι προχώρησαν χθες οι Αρχές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Οι συλληφθέντες, στους οποίους περιλαμβάνεται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της αστυνομίας, Μίτκο Τσάβκοφ, αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τα πρωτοφανή επεισόδια βίας στο Κοινοβούλιο της χώρας την περασμένη άνοιξη.

«Ο εισαγγελέας διέταξε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης, που απείλησε τη συνταγματική τάξη και τη δημόσια ασφάλεια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εισαγγελίας για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Η διερεύνηση αφορά 36 πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις βουλευτές. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεί πόσοι εκ των κατηγορουμένων συνελήφθησαν.

Στις 27 Απριλίου, διαδηλωτές του VMRO-DPMNE, που κυβέρνησε την ΠΓΔΜ από το 2006 έως το 2016, εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του. Αφορμή στάθηκε η εκλογή ως προέδρου του Κοινοβουλίου του αλβανόφωνου Ταλάτ Τζαφέρι και ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών- αλβανοφώνων. Ο Τσάβκοφ κατηγορείται ότι, ως αρχηγός της αστυνομίας, επέτρεψε στους εθνικιστές του κόμματός του να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο, όπου τραυμάτισαν βουλευτές και δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung ότι υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία στους κόλπους της Ενωσης για τη διεύρυνσή της στα δυτικά Βαλκάνια, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία είναι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή