DHKP-C: Τέσσερις αιματηρές δεκαετίες στην Τουρκία

DHKP-C: Τέσσερις αιματηρές δεκαετίες στην Τουρκία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C (Devrimci Halk Kurtulus Partisi-Cephesi, Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) έκανε την εμφάνισή της την ταραγμένη περίοδο του τέλους της δεκαετίας του ’70, όταν τα τάγματα θανάτου της τουρκικής ακροδεξιάς δολοφονούσαν ακροαριστερούς και τούμπαλιν με ρυθμό 10 δολοφονιών την ημέρα και συνολικό απολογισμό περίπου 5.000 θυμάτων.

Εκείνη την περίοδο, η οργάνωση ονομαζόταν Dev-Sol (Επαναστατική Αριστερά) και είχε προέλθει από διάσπαση της Dev-Yol (Επαναστατικός Δρόμος). Μέλη της έχουν διαπράξει δεκάδες δολοφονίες. Συνολικά από το 1990 πάνω από 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία από τις επιθέσεις της Dev Sol/DHKP-C, μεταξύ αυτών και κάποια μέλη της που διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Επίσης, περίπου 100 μέλη της οργάνωσης έχουν χάσει τη ζωή τους στις τουρκικές φυλακές, σε απεργίες πείνας μέχρι θανάτου.

Στο στόχαστρο της οργάνωσης έχουν μπει κυρίως στελέχη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας (έξι δολοφονίες το διάστημα 1990-1992), επιχειρηματίες (Εζντεμίρ Σαμπαντσί, 1996), αλλά και τυχαίοι άνθρωποι, όπως οι τρεις που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στην πρώτη επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, το 2001. Το 1991, μέλη της δολοφόνησαν Αμερικανό, στέλεχος επιχείρησης στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι κίνητρό τους ήταν η αμερικανική συμμετοχή στον 1ο πόλεμο του Κόλπου, ενώ το 2013 καμικάζι της οργάνωσης ανατινάχθηκε στην είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, παρασύροντας μαζί του στον θάνατο έναν Τούρκο φρουρό ασφαλείας. Τον Μάρτιο του 2015, μέλη του DHKP-C έπιασαν όμηρο τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ στο γραφείο του, ζητώντας να γίνουν γνωστά τα ονόματα των αστυνομικών που δύο χρόνια νωρίτερα είχαν δολοφονήσει τον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν στη διάρκεια διαδήλωσης. Η ομηρία έληξε με τον θάνατο των απαγωγέων και του εισαγγελέα σε αστυνομική επιχείρηση.

Πολλά μέλη του DHKP-C έχουν διαφύγει στην Ε.Ε., η οποία την κατατάσσει μεν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά επιδεικνύει ανοχή στην παρουσία των υποστηρικτών της, καθώς η τρομοκρατική δράση περιορίζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδρυτής της, Ντουρσούν Καρατάς, ζούσε στην Ολλανδία ώς τον θάνατό του, το 2008. «Το DHKP-C, που έχει απαγορευθεί από το 1998 στη Γερμανία, είναι η πιο σημαντική από τις τουρκικές ακροαριστερές οργανώσεις» αναφέρει έκθεση της γερμανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος). «Στην Τουρκία οι οργανώσεις αυτές αναπτύσσουν και τρομοκρατική δράση», ενώ «στη Γερμανία, προκειμένου να αποκτήσουν το ευρύτερο δυνατό δημόσιο έρεισμα, εμφανίζονται ως υπερασπιστές των συμφερόντων των μεταναστών και των εργατών και αναδεικνύουν ζητήματα γύρω από τα δικαιώματα των ξένων και τα κοινωνικά δικαιώματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή