Εκκρεμή αιτήματα ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Εκκρεμή αιτήματα ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό διοικητική κράτηση παραμένουν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφθασαν στην Ελλάδα την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην πατρίδα τους, καθώς εκκρεμούν τα αιτήματά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Αρειος Πάγος αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Οταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώνονται με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Στις 21 Ιουλίου κρίνονται ένοχοι για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και τους επιβάλλεται ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή. Μεταφέρονται στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας. Στις 21 Σεπτεμβρίου απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό το αίτημα ασύλου ενός εκ των οκτώ. 

Στις 5 Δεκεμβρίου 2016, το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει κατά της έκδοσής τριών εκ των στρατιωτικών, αλλά μία ημέρα αργότερα με άλλη σύνθεση γνωμοδοτεί υπέρ της έκδοσης άλλων τριών. Πρωτοβουλία Ελλήνων πολιτών, στην οποία συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και δικηγόροι, τάσσεται κατά της έκδοσής τους και η περιπέτειά τους συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή