Ο Τραμπ αποκαλεί γερουσιαστή «Ποκαχόντας»

Ο Τραμπ αποκαλεί γερουσιαστή «Ποκαχόντας»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τιμώντας αυτόχθονες Αμερικανούς βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να βελτιώσει την όχι ιδεώδη σχέση του με τις μειονότητες. Εκείνο που κατάφερε, όμως, ήταν να μετατρέψει την τελετή σε έναυσμα πολιτικής αντιπαράθεσης, με έντονο φυλετικό χρώμα και με τον ίδιο στον ρόλο του κατηγορουμένου.

Η πρώτη αμφιλεγόμενη επιλογή του Αμερικανού προέδρου ήταν να παραταχθεί με τρεις βετεράνους της φυλής των Ναβάχο, οι οποίοι διανύουν τη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, στο Οβάλ Γραφείο, κάτω από το πορτρέτο του προκατόχου του Αντριου Τζάκσον. Γιατί μπορεί ο 7ος πρόεδρος να είναι ο αγαπημένος του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι αυτόχθονες Αμερικανοί τον θυμούνται ως εκείνον που υπέγραψε το Νόμο για την Απομάκρυνση των Ινδιάνων, του 1830, που σήμανε την αρχή μιας αλυσίδας διώξεων και καταστροφών.

Τα χειρότερα έπονταν. Αφού χαρακτήρισε τους φιλοξενουμένους του «πολύ, πολύ εξαιρετικούς ανθρώπους» για το γεγονός ότι είχαν υπηρετήσει ως διαβιβαστές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Βιετνάμ, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε: «Βρισκόσαστε εδώ πολύ πριν από μας. Αν και έχουμε ένα μέλος του Κογκρέσου (τη Δημοκρατική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν) που λέει ότι ήταν κι αυτή εδώ πολύ καιρό πριν. Την αποκαλούν Ποκαχόντας», κατέληξε, παραπέμποντας στη θρυλική Ινδιάνα του 17ου αιώνα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ειρωνευθεί και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τη Γουόρεν με το ίδιο παρατσούκλι για το γεγονός ότι η γερουσιαστής Μασαχουσέτης ισχυρίστηκε στο παρελθόν ότι είχε ινδιάνικες ρίζες χωρίς να το αποδείξει. Ωστόσο, το γεγονός ότι επανήλθε στον χαρακτηρισμό του στη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν των αυτόχθονων, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. «Λυπούμαστε που ο χαρακτηρισμός ”Ποκαχόντας”, τον οποίο χρησιμοποίησε ο πρόεδρος για να προσβάλει μια πολιτικό του αντίπαλο, επισκίασε τη σημερινή τελετή», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου των Ιθαγενών Αμερικανών, Τζέφερσον Κιλ. Η ίδια η Ελίζαμπεθ Γουόρεν υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «δεν μπορεί να συγκρατηθεί ούτε σε μια τέτοια τιμητική εκδήλωση και να μην εκτοξεύσει ρατσιστικό χαρακτηρισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή