Προειδοποίηση από ΟΟΣΑ για την υπερχρέωση νοικοκυριών, επιχειρήσεων

Προειδοποίηση από ΟΟΣΑ για την υπερχρέωση νοικοκυριών, επιχειρήσεων

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται και αναμένεται να κορυφωθεί το 2018, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Εντούτοις, ο δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες διογκώνεται συνεχώς και εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξη.

Τα πιο χρεωμένα νοικοκυριά είναι του Καναδά, της Νοτίου Κορέας και της Βρετανίας. Οπως επισημαίνει η Κάθριν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, «παρότι τα πράγματα δείχνουν να είναι πολύ καλά, οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα διατηρηθούν, αν δεν γίνουν γενναίες ιδιωτικές επενδύσεις στον εξοπλιστικό κλάδο, ώστε να αυξηθούν και οι μισθοί».

Ειδικότερα, όπως προβλέπει ο διεθνής οργανισμός, η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει το 2017 ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ενώ στις προηγούμενες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για 3,5%. Οσον αφορά το 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 3,7% και το 2019 θα επιβραδυνθεί στο 3,6%.

Στοιχεία

Η οικονομία των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί το 2018, ενώ άλλες οικονομίες, όπως η βρετανική, θα εμφανίσουν σημάδια επιβράδυνσης. Η Ευρωζώνη, με τη δυναμικότερη ανάπτυξη των τελευταίων 10 χρόνων, θα ξεπεράσει άλλες μεγάλες οικονομίες, με ρυθμό 2,4% το 2017 και 2,1% και 1,9% το 2018 και το 2019, αντίστοιχα. Οσον αφορά την Κίνα, ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για ανάσχεση ρυθμού από 6,8% φέτος σε 6,6% και 6,4%το 2018 και το 2019, αντίστοιχα.

Η Ινδία και η Βραζιλία θα εξακολουθήσουν να επιταχύνουν τον ρυθμό τους έως και το 2019, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες χώρες. «Παρότι τα υπάρχοντα οικονομικά στοιχεία, με την αρωγή της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής, μας επιτρέπουν να εφησυχάσουμε, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε», επισήμανε η κ. Μαν.

«Η ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται ακόμα πιο γερά θεμέλια, ώστε να μπορεί να στηρίξει τις προσδοκίες των νέων για δουλειά, των μεσήλικων για εισόδημα και των ηλικιωμένων για σύνταξη». Υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις δεν κάνουν όσες επενδύσεις θα έπρεπε αφενός για να αντικαταστήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία, συν τω χρόνω, απαξιώνονται, και αφετέρου για να προβούν στις επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους στο μέλλον και την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων τους. Παρά τις ισχνές επενδύσεις, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες καταφεύγουν στον δανεισμό, χάρη στο φθηνό χρήμα.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ακολούθησαν πολιτική πολύ χαμηλών επιτοκίων, οπότε οι πιστώσεις δεν κόστιζαν πολύ. Σήμερα, αυτή η πολιτική αλλάζει, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο όσους έχουν υπερχρεωθεί. «Ο τεράστιος δανεισμός δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι θα προκύψουν άμεσα προβλήματα. Εντούτοις καθιστά πολύ πιο ευάλωτο στους κραδασμούς το οικονομικό οικοδόμημα και την ανάπτυξη», παρατηρεί ο ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, όπως σημείωσε, τέλος, η Κάθριν Μαν, «οι τιμές των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο σε σχέση με μια παγκόσμια οικονομία που θα φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης το 2018 και μετά θα επιβραδυνθεί έως ένα βαθμό».

Επιβράδυνση λόγω Brexit στη Βρετανία

Bραδεία οικονομική ανάπτυξη προβλέπει για το Ηνωμένο Βασίλειο την προσεχή διετία ο ΟΟΣΑ, εξαιτίας του Brexit, προειδοποιώντας ότι ίσως αυτό να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι θα ήταν ενδεδειγμένο για το Ηνωμένο Βασίλειο να οικοδομήσει μία όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με την Ε.Ε. Αυτό θα περιόριζε το πλήγμα που θα δεχόταν η οικονομία από την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Κατά τον ΟΟΣΑ, ο αναπτυξιακός ρυθμός θα υποχωρήσει δραστικά από το 1,5% φέτος στο 1,2% το 2018 και στο 1,1% το 2019. Με αυτές τις εκτιμήσεις η Βρετανία θα έχει και τον χαμηλότερο ρυθμό μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7). Eν τω μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τωρινές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το 2018 και το 2019 είναι σαφώς χαμηλότερες από τις αντίστοιχες που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο για τη Δημοσιονομική Υπευθυνότητα, σε συνεργασία με τον Φίλιπ Χάμοντ, τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η απόκλιση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων φανερώνει πόσο μεγάλο αντίκτυπο θεωρεί ο ΟΟΣΑ ότι θα έχει το Brexit στη βρετανική οικονομία. «Ο σοβαρότερος κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία έχει να κάνει με την αβεβαιότητα για τη διαδικασία αποχώρησής του από την Ε.Ε., η οποία μπορεί να “παγώσει” τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι προβλέπεται», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. Το 2018, ο προβλεπόμενος ρυθμός της βρετανικής οικονομίας στο 1,2% θα υστερεί έναντι του 2,3% της Γερμανίας και του 1,8% της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή