Ο Γερμανός πρέσβης πέρασε «εξετάσεις» από τα παιδιά

Ο Γερμανός πρέσβης πέρασε «εξετάσεις» από τα παιδιά

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ένας Γερμανός πρέσβης διαφορετικός από αυτό που στερεοτυπικά φανταζόμαστε. Επικοινωνιακός, ανοιχτός, με χιούμορ και με διάθεση να καταλάβει. Ο Γιενς Πλέτνερ, που ήρθε το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα, είναι παλιός γνώριμος της χώρας μας. Την επισκέφθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 8 ετών και ως δεινός ιστιοπλόος, αγαπά τα νησιά μας. Ηδη έχει δώσει τα δικά του δείγματα γραφής: στην πρόσφατη επέτειο της επανένωσης της Γερμανίας, προσκάλεσε στη δεξίωση έναν Ελληνογερμανό ράπερ. Μα και στην προχθεσινή του παρουσία στην Ελληνογερμανική Αγωγή στην Παλλήνη, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές για την προσήνειά του.

Δεν δίστασε να ξανακάτσει στα θρανία έστω και για λίγες ώρες, να κουβεντιάσει με τα παιδιά για τις σχέσεις των δύο χωρών, να απαντήσει με ειλικρίνεια σε κάθε απορία.

Βρέθηκε δίπλα στα πρωτάκια του Δημοτικού και δούλεψε μαζί τους στον υπολογιστή. Μπήκε ακόμα και στο εργαστήρι Καλλιτεχνικών. Από το Αστεροσκοπείο του σχολείου είδε το ηλιακό τηλεσκόπιο με ξεναγούς τους μαθητές της Α΄ Λυκείου. Στη Βιβλιοθήκη τον περίμεναν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου που του έθεσαν δύσκολες ερωτήσεις, για την Ελλάδα και τη Γερμανία και τη διαφορετική νοοτροπία των κατοίκων. Ετοιμόλογος και σαφής, τις χαρακτήρισε τις μεταξύ μας σχέσεις οικογενειακές και γλυκόπικρες αλλά πάντα στενές. Εξήγησε ότι υπάρχει μια πολυπλοκότητα σε αυτές, που όμως τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες. Οσο για το όραμα της Ευρώπης πιστεύει ότι είναι ζωντανό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δείξουν οι κυβερνήσεις στους λαούς τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η Ευρωπαϊκή Ενωση και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε αυτήν. Και βέβαια, προτού φύγει από το σχολείο ο πρέσβης τράβηξε μια ωραία αναμνηστική φωτογραφία μαζί με κάποια από τα παιδιά που συνάντησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή