Αγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Βενεζουέλας καταγγέλλει έκθεση της Human Right Watch

Αγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Βενεζουέλας καταγγέλλει έκθεση της Human Right Watch

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτροσόκ, σεξουαλικά βασανιστήρια και ταπεινωτικές μεθόδους σωφρονισμού εις βάρος των κρατουμένων, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται να τρώνε το φαγητό τους «πασπαλισμένο» με στάχτη τσιγάρου, έντομα και περιττώματα, καταγράφει έκθεση της Human Right Watch (HRW) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έκθεση, που συνετάχθη σε συνεργασία με την Penal Forum, μία βενεζουαλάνικη ΜΚΟ για την προάσπιση στων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει πως παρότι η κρατική καταστολή στο καθεστώς Μαδούρο δεν συνιστά καινούριο  γεγονός,  «το  2017, έτος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, το εύρος και η ένταση των βασανιστηρίων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην ιστορία της χώρας».

«Ο συνδυασμός εκτεταμένης βαρβαρότητας, συστηματικώς καταχρηστικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων, σε συνδυασμό με εγγυημένη ατιμωρησία των δραστών, υποδεικνύουν ξεκάθαρη κυβερνητική υπευθυνότητα στο ύψιστο επίπεδο».

Η HRW και η Penal Forum εξέτασαν 88 περιπτώσεις καταγγελιών για κακοποίηση που κατεγράφησαν μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, στο απόγειο δηλαδή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η τελική έκθεση βασίστηκε σε υλικό, το οποίο αντλήθηκε από συνεντεύξεις με 120 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων, συγγενών τους καθώς και ιατρικού προσωπικού.

Από την πολυσέλιδη καταγραφή της έκθεσης αναδύεται κλίμα τρομοκρατίας και εις βάρος απλών πολιτών που θεωρούνται –ή έχουν χρισθεί- αντιφρονούντες.

Ένα από τα θύματα περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο σωφρονιστικοί υπάλληλοι  του πέρασαν χειροπέδες , τον κρέμασαν από το ταβάνι και του έκαναν  ηλεκτροσόκ, ως παραδειγματισμό επειδή είχε ασκήσει δημόσια κριτική στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Δεύτερο θύμα καταγγέλλει ότι μέλη της Μπολιβαριανής Εθνοφρουράς, τον πατούσαν με τις μπότες στα χέρια την ίδια στιγμή που απειλούσαν να βιάσουν την κόρη του.

Σε άλλη περίπτωση, άρρεν θύμα κατήγγειλε ότι τον έριξαν σε ένα κελί και αφού έριξαν δακρυγόνο μέσα σε αυτό, τον κλείδωσαν μέσα.

Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς ανδρών με σκουπόξυλα και σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών κρατουμένων.

Συνήθως, τα ονόματα των θυμάτων έχουν σκοπίμως αποσιωπηθεί ή παρατίθενται με ψευδώνυμο στην έκθεση των δύο οργανώσεων υπό τον φόβο αντιποίνων.

Κληθείσα να τοποθετηθεί επί της εκθέσεως, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή