Ελληνικό: καθυστερεί η πολεοδομική εισήγηση Δημοσίου

Ελληνικό: καθυστερεί η πολεοδομική εισήγηση Δημοσίου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται μέχρι τον Δεκέμβριο η λήψη αποφάσεων για σημειακά… πλην όμως σημαντικά ζητήματα για το Ελληνικό. Στην προχθεσινή συνάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης με θέμα την έγκριση του προτεινόμενου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) συζητήθηκαν μόνο οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που θα τεθούν στον σχεδιασμό και όχι η πολεοδομική οργάνωση του χώρου. Τα βασικά ζητήματα που καθυστερούν την εισήγηση του Δημοσίου είναι τα ανώτατα ύψη των κτιρίων στο Ελληνικό και η ακριβής οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

Στη σύσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης συμμετείχαν επτά γενικοί γραμματείς και αρκετά υπηρεσιακά στελέχη. Αντικείμενό της ήταν το κείμενο του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, με το οποίο θα εγκριθεί το ΣΟΑ και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το σχέδιο Π.Δ. θα περιλαμβάνει τρία βασικά ζητήματα:

1. Την πολεοδομική οργάνωση του χώρου, δηλαδή θα αποτυπώνει σε νομικό κείμενο τις χωροταξικές επιλογές του ΣΟΑ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις διορθώσεις του Δημοσίου.

2. Τους περιβαλλοντικούς όρους που θα πρέπει να πληροί ο σχεδιασμός.

3. Την οριοθέτηση των ρεμάτων.

Για το πρώτο ζήτημα, αρχή σχεδιασμού έχει οριστεί η Ελληνικό Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ (μία από τις πολλές παραδοξότητες του ν. 4062/12, καθώς τον σχεδιασμό ανέλαβαν δύο Α.Ε. του Δημοσίου έναντι του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου). Η αρχή σχεδιασμού λοιπόν δεν κατέθεσε χθες την εισήγησή της, παραπέμποντας το θέμα στην επόμενη συνάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης. Αντίθετα το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε την εισήγησή του για τα περιβαλλοντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση επιχειρεί να βελτιστοποιήσει το εκτεταμένο πράσινο (πάρκο συν κοινόχρηστοι χώροι) ώστε να συμβάλει στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, στη μείωση των αναγκών άρδευσης κλπ. Επίσης δίνει κατευθύνσεις για την οργάνωση των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, τη σχέση των πιο δυναμικών χρήσεων με τα μέσα μεταφοράς, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κλπ.

Τα βασικά ζητήματα σε σχέση με την πολεοδομική οργάνωση παραμένουν δύο: τα ύψη των κτιρίων και ο αρχαιολογικός χώρος. Για τα ύψη, οι απόψεις στη διοίκηση διίστανται: ορισμένα στελέχη υποστηρίζουν ότι το θέμα είναι σαφώς «λυμένο» από τον ν. 4062, που αφήνει ελεύθερο το ύψος αν τεκμηριωθεί επαρκώς. Αλλοι όμως υποστηρίζουν ότι θα ήταν λάθος να αγνοηθεί στο σχέδιο Π.Δ. η απόφαση Κονιόρδου (στην οποία τα ύψη των κτιρίων χαρακτηρίζονται «υπέρμετρα»), καθώς ακόμα κι αν εγκριθεί από το ΣτΕ, θα καταστήσει το Π.Δ. ευπρόσβλητο σε προσφυγές.

Για τον αρχαιολογικό χώρο, το ζήτημα δεν είναι τόσο τα 238 στρέμματα (που είναι ελάχιστα σε σχέση με την έκταση του ακινήτου) αλλά οι περιφερειακές τους ζώνες και οι περιορισμοί που θα τίθενται σε αυτές. Τα περισσότερα στελέχη της διοίκησης πάντως εκτιμούν ότι δεν δικαιολογείται η έντονη αντίδραση του επενδυτή, καθώς ο ρόλος της διαδικασίας έγκρισης ενός ΣΟΑ είναι ακριβώς αυτός: η βελτιστοποίησή του μέσα από τις παρατηρήσεις του Δημοσίου και όχι απαραίτητα η έγκρισή του «ως έχει».

Να σημειωθεί ότι προ ημερών παραδόθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη το (γνωμοδοτικής φύσης) πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το Ελληνικό, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή