Πολιτική που αποδίδει δεν αλλάζει

Πολιτική που αποδίδει δεν αλλάζει

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως υποψήφιος πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), ο Τζερόμ Πάουελ συντάσσεται με την απερχόμενη πρόεδρο Τζάνετ Γέλεν, υποστηρίζοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει η Fed είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης, χωρίς να αποσταθεροποιήσει τις αγορές. Σε γραπτές δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν χθες πριν από την ακρόασή του στη Γερουσία, ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να «ανταποκρίνεται αποφασιστικά και με την αρμόζουσα πειστικότητα» σε νέες απειλές για την οικονομία. Ωστόσο, στο παρελθόν ο Πάουελ ήταν περισσότερο επιφυλακτικός όσον αφορά στα οφέλη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του στη Fed, ο Πάουελ ήταν ένας από τους διοικητές που πίεζαν τον πρώην πρόεδρο Μπεν Μπερνάνκι να ορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια πότε θα αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Οταν ο Μπερνάνκι είχε παρουσιάσει δημοσίως αυτό το σχέδιο, την άνοιξη του 2013, είχε προκληθεί αναστάτωση στις αγορές, γεγονός που είχε αναγκάσει τον Μπερνάνκι, τον Πάουελ και άλλους να λάβουν μέτρα.

Τώρα ο 64χρονος Πάουελ ετοιμάζεται να ηγηθεί της Fed και πρώην συνάδελφοι, συνεργάτες και εργαζόμενοι της Fed λένε ότι το βασικό αναπάντητο ερώτημα είναι κατά πόσον ήταν ειλικρινής η μεταμόρφωση του Πάουελ από στέλεχος επενδυτικής τράπεζας που ανησυχούσε για την επεκτατική πολιτική της Fed σε υποστηρικτή της πολιτικής ενίσχυσης της απασχόλησης που ακολούθησε η Γέλεν. Ο Πάουελ θα «κληρονομήσει» ισχυρή οικονομία, χαμηλό πληθωρισμό και σαφή βραχυπρόθεσμη νομισματική πολιτική από τη Γέλεν. Αυτό που είναι ασαφές είναι με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί ο Πάουελ σε μια νέα ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, λέει ο Ναριάνα Κοτσερλακότα, πρόεδρος της περιφερειακής Fed της Μινεάπολης και πρώην υπέρμαχος της σκληρής νομισματικής πολιτικής, που άλλαξε άποψη κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Θα ήταν ο Πάουελ πρόθυμος να είναι τόσο επιθετικός όσο ήταν η Γέλεν;» αναρωτήθηκε ο Κοτσερλακότα. O Πάουελ θα υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο, διότι θα είναι ο πρώτος μη οικονομολόγος διοικητής της Fed από τη δεκαετία του 1970. Ο Πάουελ έχει σπουδάσει νομικά και παρόλο που έχει υπηρετήσει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επί τρία έτη στις αρχές του 1990, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην επενδυτική τραπεζική.

Ο Πάουελ δεν καλείται να αντιμετωπίσει κάποιο άμεσο πρόβλημα, η Fed προσπαθεί να καταλάβει κατά πόσον το ύψος της απόδοσης των μακροπρόθεσμων αμερικανικών κρατικών ομολόγων αποτελεί σημάδι ότι οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Απειλή θα μπορούσε να αποδειχθεί η άνοδος του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να προκληθεί από τη φορολογική πολιτική Τραμπ και από την πρόθεσή του να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες. Αν η Fed απαντούσε με σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, ίσως να προέκυπτε σύγκρουση με τον Τραμπ, ο οποίος επέλεξε τον Πάουελ μεταξύ πέντε υποψηφίων. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος μία από τις πλέον πολυετείς περιόδους ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της θητείας του Πάουελ. Ο Ντέιβιντ Στόκτον, πρώην επικεφαλής οικονομικών αναλύσεων της Fed, δήλωσε ότι ο Πάουελ θα τα πάει καλά εάν συνεχίσει την πολιτική Γέλεν για όσο διάστημα βρίσκεται η οικονομία στην τρέχουσα πορεία. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα για την ικανότητα του Πάουελ να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται σε κρίσεις, πρόσθεσε. Τόσο το 2012 όσο και το 2015 ο Πάουελ είχε συνταχθεί με όσους πίεζαν για πιο σκληρή νομισματική πολιτική. Ομως, προοδευτικά ο Πάουελ είχε αρχίσει να αναδεικνύει στις ομιλίες του τη θετική επίδραση που είχε στην απασχόληση η παρατεταμένη χαλαρή νομισματική πολιτική της Γέλεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή