Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/11/17)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μικρή επανάσταση στην Ευρωζώνη»

Την τελική κίνηση για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης ετοιμάζεται να κάνει η Κομισιόν, παρουσιάζοντας στις 6 Δεκεμβρίου την πρότασή της για τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Την είδηση αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη έγγραφο της Κομισιόν, έκτασης 47 σελίδων, που περιήλθε σε γνώση της και το χαρακτηρίζει «μικρή επανάσταση στην Ευρωζώνη». Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, το εν λόγω Ταμείο θα αποκτήσει αρχικά κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ ως «δύναμη πυρός», ενώ θα έχει την αρμοδιότητα να κλείνει τράπεζες, με σκοπό την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα αποτελεί τον μηχανισμό αντιμετώπισης των μελλοντικών κρίσεων, καθώς θα διαθέτει τη δυνατότητα να χρηματοδοτείται από τις αγορές. Η El Pais επισημαίνει ότι η σχετική πρόταση της Κομισιόν είναι κατώτερη των αρχικών σχεδιασμών, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

500 εκατ. ευρώ χάνει το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η μάστιγα του λαθρεμπορίου τσιγάρων αναμένεται το 2017 να στοιχίσει έσοδα από το Δημόσιο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τη φορολογία στα καπνικά. Οσοι ξέρουν, μιλούν για έσοδα 2,6-2,7 δισ. ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ το 2016. Με τη συμπλήρωση του 11μηνου του 2017, η πτώση στον κλάδο του τσιγάρου είναι 11%-12% και έρχεται να προστεθεί στη μείωση άνω του 50% που έχει υποστεί η αγορά του νόμιμου τσιγάρου από το 2010 και μετά, όταν επιβλήθηκαν συνολικά εννέα αλλαγές στη φορολογία, οι οποίες αύξησαν δραματικά τη φορολογική επιβάρυνση στο προϊόν.

Ενίσχυση διαφάνειας ηλεκτρονικών συναλλαγών

Εικονική συνεδρίαση την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου θα γίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο λόγος; Αναβαθμίζεται το Ολοκληρωμένο Αυτόματο Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ), λόγω εφαρμογής της νέας κοινοτικής οδηγίας MiFID II από τις 3 Ιανουαρίου 2018. Στην εικονική συνεδρίαση θα συμμετάσχουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες για να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους. Οσες δεν τα καταφέρουν δεν θα μπορούν από το 2018 να πάρουν μέρος στις χρηματιστηριακές εντολές. Το νέο σύστημα αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών.

Ο αστάθμητος παράγοντας

H Apollo Global Management είναι ο αστάθμητος παράγοντας στην πώληση της Forthnet. Είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που υπέβαλε προσφορά, πλην των Vodafone-Wind, που θεωρούνται «δεδομένοι». Η κατάσταση δεν θα αργήσει να ξεκαθαρίσει, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες που ελέγχουν το 32,8% της Forthnet δείχνουν να βιάζονται. Μάλιστα, επιδίωξή τους είναι να κλείσει η πώληση πριν από τα τέλη του 2017 και, κυρίως, πριν κλείσει η πώληση της Cyta Hellas. Γι’ αυτό οι τράπεζες ακολουθούν ανορθόδοξη πολιτική πώλησης της Forthnet, η οποία δεν βασίζεται σε κάποια επίσημη διαδικασία.

Ο ΔΕΣΦΑ θα μειώσει τα τέλη μεταφοράς

Σε μείωση των τελών χρήσης του συστήματος μεταφοράς θα προχωρήσει από 1ης Μαΐου 2018 ο ΔΕΣΦΑ, επιστρέφοντας στην κατανάλωση μέρος από τις υπεραποδόσεις εσόδων του 2017 από την αύξηση της ζήτησης, πέραν των προβλέψεων. Τις ανακοινώσεις έκανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας, από τις εγκαταστάσεις του Τερματικού Σταθμού Ρεβυθούσας, όπου παρουσίασε την πρόοδο των έργων αναβάθμισης, μέσω της κατασκευής της τρίτης δεξαμενής LNG, χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων, και της βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποδοχή πλοίων χωρητικότητας έως 260.000 κυβικών από τα 155.000 κυβικά που είναι σήμερα. Σε ερώτηση για την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Νίκας τόνισε ότι «τα μεγέθη της εταιρείας οδηγούν σε μεγαλύτερο τίμημα σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά και στην επιφύλαξη ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο τίμημα, διότι ο ανταγωνισμός δεν είναι μεγάλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή