Το νέο Μουσείο Βίβλου στην Ουάσιγκτον διχάζει την κοινή γνώμη

Το νέο Μουσείο Βίβλου στην Ουάσιγκτον διχάζει την κοινή γνώμη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ και των αρνητών της θεωρίας της εξέλιξης, το άνοιγμα ενός τεράστιου μουσείου αφιερωμένου αποκλειστικά στις διδαχές και στην επίδραση της Βίβλου μόλις λίγα τετράγωνα μακριά από το Καπιτώλιο θα ήταν αδύνατον να μην εμπνέει καχυποψία. Πόσο μάλλον όταν το εν λόγω ίδρυμα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο, μολονότι η δημιουργία του στοίχισε περίπου 500 εκατ. δολάρια, και ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του είναι ο βαθιά θρησκευόμενος, συντηρητικός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Ντέιβιντ Γκριν.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Γκριν είχε καταδικάσει τον νόμο Ομπάμα για καθολική ασφάλιση υγείας, επειδή στις παροχές του συμπεριλαμβάνονται τα αντισυλληπτικά, ενώ κατά καιρούς ο ίδιος και η σύζυγος του αγοράζουν διαφημιστικό χώρο σε εφημερίδες και περιοδικά για να υπενθυμίσουν στους αναγνώστες το «πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων». Πιο πρόσφατα, απασχόλησε τη δημοσιότητα όταν αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία του εισήγαγε στις ΗΠΑ χιλιάδες αρχαιότητες από το Ιράκ, οι οποίες αποτελούσαν προϊόντα λεηλασίας.

Επισήμως, πάντως, η διοίκηση του Μουσείου Βίβλου υπογραμμίζει πως δεν έχει την πρόθεση να προσηλυτίσει τους επισκέπτες, παρά μόνο να τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιστορίες, τα πρόσωπα και τους συμβολισμούς του πιο «δημοφιλούς βιβλίου στον κόσμο». Επισημαίνουν, δε, ότι έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, επομένως δεν θα ήταν δυνατόν να παρουσιάζουν τα πάντα μέσα από μια χριστιανική (ή προτεσταντική) οπτική γωνία, αποκλείοντας τις υπόλοιπες θρησκευτικές παραδόσεις. Και πράγματι, μέχρι στιγμής ακόμα και οι επικριτές του μουσείου δεν έχουν εντοπίσει σοβαρά παραπτώματα στον τρόπο με τον οποίο έχει οργανωθεί η συλλογή των πάνω από τριών χιλιάδων χειρογράφων, έργων τέχνης και αντικειμένων – ανάμεσά τους η προσωπική Βίβλος του Ελβις Πρίσλεϊ, δημιουργίες των Dolce & Gabbana με θρησκευτικά μοτίβα και η μεγαλύτερη συλλογή παπύρων Τορά παγκοσμίως.

Το σίγουρο είναι πως το μουσείο, συνολικού εμβαδού 130 στρεμμάτων, διαθέτει όλα τα μέσα για να σαγηνεύσει το κοινό του, από μια προσομοίωση πτήσης πάνω από την πόλη και ένα τρενάκι λούνα παρκ έως ένα πιστό αντίγραφο της Καμπάνας της Ελευθερίας (η πρωτότυπη βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια). Η κατασκευή του επιβλητικού κτιρίου, με την ύψους 12 μέτρων χρυσοποίκιλτη πόρτα πάνω στην οποία έχουν χαραχτεί στίχοι από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου, ξεκίνησε το 2015. Επενδεδυμένο με μάρμαρο και πέτρα, περιλαμβάνει ένα αίθριο σε σχήμα παπύρου με θέα προς το Καπιτώλιο, καθώς και ένα θέατρο 472 θέσεων. Και όσο οι επισκέπτες απολαμβάνουν την επίσκεψή τους, ο Γκριν και η σύζυγός του συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την ένταξη της Βίβλου στην εκπαιδευτική ύλη των δημόσιων σχολείων.

Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του στις 17 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.museumofthebible.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή