Britain First: Ποιοί είναι οι Bρετανοί ακροδεξιοί πίσω από τα tweet του μίσους

Britain First: Ποιοί είναι οι Bρετανοί ακροδεξιοί πίσω από τα tweet του μίσους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακροδεξιές θέσεις, ρατσιστικές δράσεις και εμπρηστικές πρακτικές συνθέτουν την ιδιοσυγκρασία του Britain First. Τα tweet της επικεφαλής του, Jayda Fransen, υιοθέτησε αβίαστα ο Αμερικανός πρόεδρος ΝτόναλντΤραμπ, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε retweet τρία από τα βίντεο της αντιπροέδρου μας. To έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος που έχει 44 εκατομμύρια ακολούθους. Ο Θεός να σε ευλογεί Τραμπ. Και ο θεός να ευλογεί την Αμερική».

Με αυτό το πανηγυρικό post υποδέχθηκε στον λογαριασμό της στο Facebook, την ανάρτηση του αμερικανού προέδρου, η 31χρονη επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως «πατριωτική» και δρώσα «υπέρ των συμφερόντων της Βρετανίας», όμως στην καρδιά της βρίσκεται ένα εκρηκτικό μείγμα ξενοφοβίας και ρατσιστικών θέσεων.

Iδρυτές της (2011) υπήρξαν ο Jim Dowson, ένθερμος «ακτιβιστής» του κινήματος κατά των εκτρώσεων και o ανάλογων πεποιθήσεων Paul Golding.

Britain First: Ποιοί είναι οι Bρετανοί ακροδεξιοί πίσω από τα tweet του μίσους-1

Χριστιανικές περιπολίες

Κατά καιρούς στελέχη της έχουν οργανώσει «Χριστιανικές Περιπολίες» αλλά και εφόδους σε μουσουλμανικά τεμένη της Βρετανίας, αναγκάζοντας τις Αρχές να τους απαγορεύσουν την είσοδο σε κάθε χώρο αλλόδοξης θρησκευτικής λατρείας.

Από τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν λείπουν διάφορες επαινετικές αναφορές για δράσεις εναντίον μουσουλμάνων όπως για παράδειγμα τα πανηγυρικά σχόλια για την επίθεση στο Φίνσμπερι Παρκ του Λονδίνου.

Ο λογαριασμός της Britain First στο twitter έχει προ πολλού απαγορευθεί στην Γερμανία.

Μετά την αποχώρηση του 35χρονου Πωλ Γκόλντινγκ από την ηγεσία της οργάνωσης (για οικογενειακούς λόγους όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε) επικεφαλής αυτής είναι ουσιαστικά η Jayda Fransen. Και οι δύο είχαν συχνά πάρε-  δώσε με την αστυνομία ενώ τον περασμένο Μάιο συνελήφθησαν επειδή μοίραζαν φυλλάδια με ξενοφοβικό περιεχόμενο.

Στα συνθήματα του κόμματος θα βρει κανείς διακηρύξεις όπως: «Θέλουμε οι Βρετανοί να προηγούνται. Μπροστά από ξένους, πρόσφυγες ή μετανάστες. Και είμαστε πολύ περήφανοι για τη στάση μας αυτή (…) Θέλουμε βρετανικές δουλειές για τους Βρετανούς (…) Θα αποκαταστήσουμε τη Χριστιανοσύνη ως θεμέλιο λίθο της εθνικής μας ζωής (…) Θα κάνουμε ξανά τη Βρετανία μια όμορφη χώρα όπου μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς να κλειδώνει την πόρτα και με τα παιδιά του να παίζουν στους δρόμους ελεύθερα»…

Το «Britain First» είχε κατέβει στις ευρωεκλογές προωθώντας αντιμεταναστευτικές πολιτκές. Το κόμμα τάχθηκε μάλιστα κατά των εκτρώσεων, ωστόσο, δεν κατάφερε να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα μέλη έθεσαν προσφάτως υποψηφιότητα και στις δημοτικές εκλογές του Λονδίνου, συγκεντρώνοντας το 1,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή