Στοπ στην επέκταση, βελτίωση του hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο

Στοπ στην επέκταση, βελτίωση του hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατα περαιτέρω προβλήματα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά για την κυβέρνηση και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot) στη ΒΙΑΛ φέρνει απόφαση του Ειρηνοδικείου Χίου που δημοσιοποιήθηκε χθες. Συγκεκριμένα, διατάσσει την προσωρινή διακοπή των εργασιών επέκτασης της ΒΙΑΛ και βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών, με την «απαγόρευση της εισόδου και τοποθέτησης νέων οικίσκων για τη δημιουργία ΚΥΤ λαθρομεταναστών» μέχρι 16/1/2018, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε χθες ο Δήμος Χίου εναντίον του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη χρήση της ΒΙΑΛ.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, από την αρχή του μήνα έχει ξεκινήσει εργασίες για την τοποθέτηση κοντέινερ σε χώρο δίπλα στη ΒΙΑΛ ώστε να μεταφερθούν όσοι διαμένουν σε σκηνές εξαιτίας του υπερπληθυσμού. Στην εγκατάσταση παραμένουν 2.442 άτομα, ενώ χωρούν 890 άτομα. Ταυτόχρονα, και εντός του καταυλισμού πραγματοποιούνται εργασίες προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες φιλοξενίας περισσότερων ανθρώπων.

Μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου, κάθε εργασία στη ΒΙΑΛ πρέπει να σταματήσει με αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίσουν να παραμένουν σε άθλιες συνθήκες.

Οι κάτοικοι των γύρω χωριών της Χίου από νωρίς χθες το πρωί εμπόδισαν τη μεταφορά οικίσκων στη ΒΙΑΛ αποκλείοντας την είσοδο. «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το hotspot στη Χίο, όπως η Μόρια στη Λέσβο», τόνιζαν.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν στην «Κ» ότι θα ζητηθεί επίσπευση της ημερομηνίας εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, ωστόσο προς το παρόν οι διαδικασίες αναβάθμισης του ΚΥΤ στη Χίο θα σταματήσουν. Τόνιζαν επίσης ότι η ενέργεια του δήμου δεν έχει σχέση με την άσκηση πίεσης για την αποσυμφόρηση των νησιών, εφόσον μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 3.515 άτομα, εκ των οποίων τα 548 από τη Χίο. «Την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο εξής τη φέρει ο Δήμος Χίου, ωστόσο τα αποτελέσματα θα αναγκαστούμε να τα διαχειριστούμε όλοι», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή