Σε Ελληνες επενδυτές η εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Ελλάδα

Σε Ελληνες επενδυτές η εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εμπορική δραστηριότητα αξίας 50 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, δηλαδή ο κύκλος εργασιών στο φάρμακο που πραγματοποιεί στη χώρα μας η Pharmathen, εξαγοράζει επενδυτικό σχήμα Ελλήνων επιχειρηματιών και της διοίκησής της.

Στο σχήμα συμμετέχει η οικογένεια Βασιλόπουλου, που το 2011 πούλησε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Specifar στην αμερικανική Watson Pharmaceuticals αντί 400 εκατ. ευρώ σε μετρητά, και ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου που στις αρχές του 2016 πούλησαν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Pharmathen στο βρετανικό private equity BC Partners, σε τίμημα που αποτίμησε την εταιρεία πλησίον των 500 εκατ. ευρώ.

Η BC Partners, επικεφαλής εταίρος της οποίας είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, κρατάει την παραγωγική δραστηριότητα της Pharmathen όπως και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης αλλά και τη διεθνή εμπορία των σκευασμάτων της. Οι πωλήσεις της Pharmathen Global ανέρχονται στα επίπεδα των 220 εκατ. ευρώ, πληροφορείται αρμοδίως η «K».

Σημειώνεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Pharmathen Global εξακολουθεί να συμμετέχει η οικογένεια Κάτσου, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Pharmathen Hellas, που εξαγοράζεται, εκτός από τις οικογένειες Βασιλόπουλου και Κάτσου συμμετέχει και το εν Ελλάδι management της Pharmathen. Επικεφαλής όμως της Pharmathen Hellas, η επωνυμία της οποίας ενδέχεται να διαφοροποιηθεί, θα τεθεί ο Περικλής Βασιλόπουλος, που μαζί με τον αδελφό του Πέτρο αποκτά και το μεγαλύτερο ποσοστό. O Περικλής Βασιλόπουλος υπογραμμίζει την πολυετή εμπειρία του σχήματος στη φαρμακευτική αγορά και τις δυνατότητες «της νέας εταιρείας που γεννιέται, καθώς πατάει στην ισχυρή βάση της Pharmathen Hellas».

Στόχος των αγοραστών εκτός από την ελληνική αγορά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η κυπριακή, ενώ πηγές σε γνώση των σχεδιασμών αναφέρουν πως τα σχέδια για τη συγκεκριμένη αγορά δεν σταματούν στην εξαγορά της εμπορικής δραστηριότητας της Pharmathen.

Επισημαίνεται πως και το εργοστάσιο στις Σάπες της Ροδόπης και οι εργαζόμενοί του παραμένουν στη Pharmathen Global.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της BC Partners και πρόεδρος της φαρμακευτικής Νίκος Σταθόπουλος, μιλώντας στην «Κ», δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της Pharmathen Global, υπογραμμίζοντας την πρόσφατη πιστοποίηση του εργοστασίου των Σαπών από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τα νέα της καινοτόμα προϊόντα, τα ενέσιμα παρατεταμένης αποδέσμευσης (Long Acting Injectables). Η Pharmathen Global, που ελέγχει τρία ερευνητικά εργαστήρια και δύο βιομηχανικές μονάδες, είναι πλέον εξ ολοκλήρου προσανατολισμένη στις διεθνείς αγορές με παρουσία σε 85 χώρες. Κλείνει οσονούπω τα 50ά της γενέθλια απασχολώντας πάνω από 1.100 άτομα και όντας ο μεγαλύτερος επενδυτής έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα με μέση ετήσια δαπάνη 30 εκατ. ευρώ και εξαγωγές που προσεγγίζουν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή