Ολοταχώς η κινεζική «επανάσταση της τουαλέτας»

Ολοταχώς η κινεζική «επανάσταση της τουαλέτας»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί πολλούς μήνες τώρα η κατοικία του Φενγκ Σιουμίν στο χωριό Γουελιάνγκ της επαρχίας Χεμπέι, αποτελούσε ένα είδος αξιοθέατου για τους συγγενείς και τους φίλους του για λόγους που πόρρω απέχουν του συνηθισμένου.

Το πρώτο πράγμα που ζητούσαν οι επισκέπτες του σπιτιού ήταν μία «ξενάγηση στην τουαλέτα». «Δείξε μας τη φανταχτερή, πολυτελή τουαλέτα», έλεγαν μόλις έφταναν στο χωριατόσπιτο, διηγείται σήμερα ο Φενγκ Σιουμίν.

Η αλήθεια είναι ότι η«φανταχτερή πολυτελής τουαλέτα» του Φενγκ είναι μία από τις τουαλέτες που θυμίζουν αυτές που μπορεί κανείς να δει στα αεροπλάνα, με κενό αέρος, τις οποίες έχουν εγκαταστήσει οι Αρχές στο Γουελιάνγκ.

Οταν ολοκληρώθηκε το έργο, κάτι που ομολογουμένως δεν ήταν καθόλου εύκολο, περισσότερες από 400 οικογένειες άναψαν πυροτεχνήματα προκειμένου να γιορτάσουν τα νέα τους αποκτήματα.

Οι τουαλέτες με κενό αέρος εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά σε αεροπλάνα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλα οχήματα με περιορισμένο χώρο και έλλειψη νερού, όπως είναι τα διάφορα πλοία αλλά και τα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Η «επανάσταση της τουαλέτας» στο Γουελιάνγκ δεν είναι μια μεμονωμένη κίνηση, αλλά αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας και προσπάθειας η οποία ξεκίνησε από την κορυφή.

Ο νέος στόχος

Οπως μετέδωσε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε επισταμένως την ενίσχυση των προσπαθειών για την κατασκευή καθαρών αποχωρητηρίων τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον νέο «στόχο» του ασιατικού γίγαντα. Οπως, άλλωστε, είπε ο πρόεδρος Σι, η επίτευξη του στόχου θα δώσει ώθηση στον εγχώριο τουρισμό και θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης. Το 2015, η Εθνική Διοίκηση Τουρισμού ξεκίνησε ένα τριετές πρόγραμμα με την ονομασία η «επανάσταση της τουαλέτας», σύμφωνα με το οποίο σχεδίασε να εγκαταστήσει 33.000 νέες τουαλέτες και να αναβαθμίσει άλλες 24.000 υπάρχουσες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να παράσχει επαρκείς, καθαρές, δωρεάν και καλά συντηρούμενες τουαλέτες στο κοινό. Ομολογουμένως, τη φήμη της Κίνας ακολουθούν απίστευτες ιστορίες για τη μεγάλη ρυπαρότητα των κοινόχρηστων χώρων, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του οικονομικού γίγαντα.

Τα τελευταία χρόνια αυτή η «επανάσταση» επεκτάθηκε στα αγροτικά μέρη σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου του Γουελιάνγκ.

«Στην Κίνα τα τρένα υψηλής ταχύτητας έχουν συνήθως 16 τέτοιες τουαλέτες. Στο Γουελιάνγκ κάθε οικογένεια έχει δύο» λέει ο Φενγκ Γκουοτσάο, γραμματέας του χωριού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό συμβούλιο, η «επανάσταση της τουαλέτας» στην αγροτική Κίνα επιταχύνεται και λαμβάνει όλο και γρηγορότερους ρυθμούς.

Το ποσοστό των καθαρών τουαλετών στην ύπαιθρο αυξήθηκε από 71,7% το 2012, σε 80,4% το 2016, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες αποχέτευσης, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μυγών και των κουνουπιών και αποτρέποντας έτσι αποτελεσματικά την εξάπλωση ορισμένων ασθενειών.

Χτισμένο πριν από περισσότερα από 1.700 χρόνια, το Γουελιάνγκ είναι ένα γνωστό χωριό, καθώς στην ευρύτερη περιοχή «γεννήθηκαν» πολλά διάσημα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κινεζική ιστορία.

Οι τοπικές αρχές ήθελαν μέσω του τουρισμού να αναπτυχθεί η οικονομία του Γουελιάνγκ, ωστόσο οι κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν εκεί αποτελούσαν ένα σημαντικό εμπόδιο.

«Η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας εξαρτάται από την ύπαρξη ενός καλού περιβάλλοντος. Μόνο με την επίτευξη ενός καθαρού περιβάλλοντος μπορούμε πραγματικά να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες» λέει ο Φενγκ Γκουοτσάο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή