Δεν υπάρχουν θεραπείες για τη σεξουαλικώς ανάρμοστη συμπεριφορά

Δεν υπάρχουν θεραπείες για τη σεξουαλικώς ανάρμοστη συμπεριφορά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχείς αποκαλύψεις περί σεξουαλικής παρενόχλησης οδήγησαν πολλούς από τους δράστες να αναζητήσουν βοήθεια για τη συναισθηματική διαταραχή που τους χαρακτηρίζει.

«Το ταξίδι μου τώρα θα είναι να μάθω για τον εαυτό μου και να νικήσω τους δαίμονές μου», δήλωσε ο κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβεϊ Ουάινσταϊν τον Οκτώβριο. Ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι ανακοίνωσε ότι πρόκειται «να λάβει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάστασή του και να λάβει θεραπεία».

«Δεν υπάρχουν προγράμματα για τους άνδρες που μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα τις τελευταίες ημέρες» εξηγεί η Βάιλ Ράιτ, επικεφαλής της έρευνας και των ειδικών προγραμμάτων της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες αυτοί δεν μπορούν να αλλάξουν τους τρόπους τους με την κατάλληλη βοήθεια.

Οι αποδείξεις ότι η θεραπεία λόγου και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλικώς ανάρμοστη συμπεριφορά δεν είναι ισχυρές και όλες προέρχονται από τη θεραπεία βαριών διαταραχών όπως είναι η παιδοφιλία και η επιδειξιομανία. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν λόγους να πιστεύουν ότι αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να προσαρμοστούν και για άνδρες που διαπράττουν αδικήματα τα οποία κυμαίνονται από την υπερβολική προσοχή μέχρι τον βιασμό.

«Στην πραγματικότητα μελετάς δύο κατηγορίες ανθρώπων», εξηγεί ο Ρόρι Ριντ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος ειδικεύεται στα σεξουαλικά προβλήματα. «Στη μια κατηγορία ανήκουν αυτοί που πάσχουν από αυτό που αποκαλείται σεξουαλικώς ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Η άλλη αφορά αυτούς που κάνουν αδικήματα χωρίς συναίνεση, τους σεξουαλικούς εγκληματίες».

Στην πρώτη ανήκουν οι φοιτητές που χάνουν τη χρονιά τους επειδή δαπανούν τον χρόνο τους στις ιστοσελίδες πορνό ή ο άνδρας που επισκέπτεται πόρνες τόσο συχνά ώστε να κινδυνεύουν η περιουσία του και η υγεία του. Οι θεραπευτές μπορούν να θεραπεύσουν τέτοιες περιπτώσεις, όπως κάνουν και με αυτούς που χρησιμοποιούν εξαρτησιογόνες ουσίες. Με προγράμματα που αποτελούνται από δώδεκα βήματα, με ομαδική ψυχοθεραπεία και με τη διδασκαλία τεχνικών ελέγχου των παρορμητικών συμπεριφορών…

Θεραπευτικές λύσεις

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι τεχνικές που βασίζονται στον εθισμό. Ή, αν καν λειτουργούν.

«Η σύγκρουση, ότι συλλαμβάνεσαι και απομακρύνεσαι, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες, είναι αρκετή για να αποτρέψει συγκεκριμένες συμπεριφορές» εξηγεί ο Τζέιμς Κάντορ, επικεφαλής του Κέντρου Σεξουαλικότητας του Τορόντο.

Οταν η σύγκρουση δεν είναι αρκετή, υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές λύσεις που μπορεί να επιλέξει ο θεραπευτής. Ο δρ Ριντ βοηθάει τους ασθενείς του να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, αναγκάζοντάς τους να παρακολουθήσουν τις δικαστικές ακροάσεις στις οποίες το θύμα διαβάζει μια λεπτομερή περιγραφή του συμβάντος, έτσι ώστε οι δράστες να καταλάβουν ότι η επίθεση αλλάζει για πάντα τις ζωές των εμπλεκομένων. Ωστόσο, είναι ελάχιστες οι αποδείξεις ότι η εκμάθηση της ενσυναίσθησης είναι αποτελεσματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή