Επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για τη Μάνδρα

Επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για τη Μάνδρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής υπερψήφισε την πρόταση της περιφερειακής αρχής. Από την ψηφοφορία αποχώρησε το ΚΚΕ, ενώ κατά ψήφισε ο περιφερειακός σύμβουλος Θάνος Τζήμερος. Υπέρ της πρότασης ψήφισε τόσο η παράταξη του Γιάννη Σγουρού όσο και η παράταξη που υποστηρίζει η Ν.Δ.

Σύμφωνα με την απόφαση, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προβλέπεται η Περιφέρεια Αττικής να δώσει κονδύλι ύψους 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11,5 εκατ. αφορούν την ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες και τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. ευρώ, την αντικατάσταση άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τις δαπάνες που θα απαιτηθούν προκειμένου οι κάτοικοι της Μάνδρας να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα ακόμα Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για τον επόμενο χρόνο, με την ένταξη και του επιπλέον κονδυλίου των 15 εκατ. ευρώ για τις ζημιές στη Μάνδρα.

Χθες επισκέφθηκε την περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος δεσμεύθηκε πως θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να αποζημιωθούν επαρκώς οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές. Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αλιέων, αφού ενημερώθηκε για τις καταστροφές των σκαφών τους, είπε πως θεωρεί λογικό το αίτημά τους να λάβουν την ενίσχυση που θα λάβουν και οι πληγείσες επιχειρήσεις και τους διαβεβαίωσε ότι θα το μεταφέρει στο υπουργείο Οικονομικών.

Ξεκίνησε χθες η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα των 5.000 ευρώ, στον πρώτο όροφο του δημαρχείου της Μάνδρας και στο ΚΕΠ στη Νέα Πέραμο. Κάθε ημέρα καλούνται πολίτες με αλφαβητική σειρά. Για να κατατεθεί η αίτηση, πρέπει να συνοδεύεται από ορισμένα δικαιολογητικά: φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας (ή άδειας παραμονής για αλλοδαπούς), φωτογραφίες της πληγείσας κατοικίας, φωτοαντίγραφα πρόσφατου λογαριασμού (ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης ή τηλεφώνου), φωτοτυπία λογαριασμού τράπεζας, αντίγραφα Ε1 και Ε2 φορολογικού έτους 2016 και πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ 2017 ή εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης 2018 (για περιπτώσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν το 2017).

Αρκετοί κάτοικοι που έσπευσαν χθες στο δημαρχείο για να πληροφορηθούν σχετικά με τα αναγκαία δικαιολογητικά αντιδρούσαν με οργή και αγανάκτηση, όπως μας μετέφεραν υπάλληλοι του δήμου. «Εδώ δεν μας έχει μείνει τίποτα και αυτοί ζητούν ένα κάρο χαρτιά. Πότε θα πάρουμε το επίδομα, θα περιμένουμε μήνες;» φώναζε μια γυναίκα μέσης ηλικίας. Τα σπίτια των περισσοτέρων από τους κατοίκους που δικαιούνται το επίδομα έχουν υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά, που δεν υπάρχει σχεδόν κανένα από τα έγγραφα που ζητούνται. Αντίδραση συναντά η συμπερίληψη των φωτογραφιών που να δείχνουν το σπίτι με τις ζημιές από τις πλημμύρες. «Αφού πέρασαν συνεργεία τις αμέσως επόμενες μέρες και κατέγραψαν τις καταστροφές, τι ζητούν τώρα;» αναρωτιούνται πολλοί.

Επίσης, αρκετοί έχουν πλέον καθαρίσει τα σπίτια τους ή έχουν επιδιορθώσει κάποιες από τις ζημιές, έτσι ώστε σήμερα δεν φαίνονται. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν φωτογραφείο στη Μάνδρα, ένα υπήρχε κι έχει κλείσει, καθώς έπαθε μεγάλη ζημιά. Πού θα βγουν οι φωτογραφίες», μας λέει ο Κώστας. Το μέγεθος της καταστροφής, οι χαμένες ζωές και οι μεγάλες ζημιές έχουν εξαντλήσει τα όρια της υπομονής των κατοίκων, που βλέπουν να πλησιάζει και ο χειμώνας… Και μέσα σε αυτόν τον χαμό, ήρθαν χθες σε πολλούς και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. «Αλήθεια, δεν υπήρχε η ευαισθησία για αναστολή αποστολής ή ακόμα και διαγραφής οφειλών στους πληγέντες;» λέει ο Κώστας. Ακούει κανείς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή