ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιόρλας για κόκκινα δάνεια: «Αμαρτία του παρελθόντος που κουβαλάμε»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ως το τελευταίο εμπόδιο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι την έξοδο από το μνημόνιο, χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. «Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να φοβάται αυτή τη διαδικασία, διότι συνολικά η χώρα θα κερδίσει και οι πολίτες θα κερδίσουν», είπε μεταξύ άλλων σε σημερινή του συνέντευξη (Πρακτορείο) ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και εξήγησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τα πραγματικά στρώματα του πληθυσμού που έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. «Δεν πρέπει να προστατεύσουμε όσους δεν είναι σε αυτή την κατηγορία», πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Τα κόκκινα δάνεια δεν δημιουργήθηκαν τυχαία σημείωσε ακόμα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εξηγώντας ότι «οι τράπεζες κυνηγούσαν τον κόσμο, για να του δώσουν δάνεια, υπήρχαν φαινόμενα πολύ έντονης διαπλοκής, όπου με πολιτικές παρεμβάσεις δίνονταν δάνεια πολύ μεγάλα, χωρίς ουσιαστικές καλύψεις» υπενθύμισε. Παρατήρησε, δε, ότι «δεν υπήρχε μέχρι τώρα η πολιτική τόλμη να προχωρήσει και υπάρχει και μία αντίσταση από πάρα πολλές πλευρές -ακόμη και από το ίδιο το τραπεζικό σύστημα- διότι όλα αυτά είναι κληρονομιές του παρελθόντος, για τις οποίες οι ευθύνες είναι μοιρασμένες, πάρα πολλοί έχουν ευθύνη γι αυτό το φαινόμενο». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι και οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, «γιατί οι ίδιες το δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό».

«Προκειμένου το καλοκαίρι του 2018 να βγούμε από το μνημόνιο, θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία οποιονδήποτε κίνδυνο δημιουργηθεί, οποιαδήποτε σκιά πάνω από το τραπεζικό μας σύστημα. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε, να βάλουμε σε εξέλιξη, την αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων" και η κυβέρνηση το διαπραγματεύτηκε, προσπάθησε και προσπαθεί και παίρνει μέτρα, ούτως ώστε να μην υπάρξει απειλή για τους απλούς πολίτες, για την πρώτη κατοικία, για χαμηλές ιδιοκτησίες και να υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος, κυρίως από ένα επίπεδο και πάνω, αυτό που δημιουργεί και το πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.

Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή (swap) ομολόγων, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε πως «είναι ένα εξαιρετικό βήμα στην πορεία για την οριστική έξοδό μας στις αγορές». «Δεν μας έχει φέρει ρευστότητα μεγαλύτερη, λεφτά στα ταμεία, όμως, είναι ένα τεράστιο βήμα, που δείχνει την εμπιστοσύνη πια των αγορών προς την Ελλάδα. Είναι η ανταλλαγή μιας σειράς προβληματικών ομολόγων -μη κανονικών- με κανονικά, εμπορεύσιμα ομόλογα, που δείχνει ότι ομαλοποιείται η κατάσταση της ελληνική οικονομίας, βελτιώνεται η καμπύλη εξυπηρέτησης του χρέους και είναι μία πορεία πάρα πολύ θετική. Αυτό μας ανοίγει τον δρόμο μετά την αξιολόγηση και για επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές -και μια και δυο- μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όπου στόχος είναι οριστικά πια, βγαίνοντας από το μνημόνιο, να βγούμε στις αγορές», διευκρίνισε.

Με αφορμή, την έναρξη των κληρώσεων (λοταρίας) για τις δαπάνες μέσω καρτών ο υφυπουργός εκτίμησε ότι το μέτρο θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Στα λόγια όλοι καταδικάζουν τη φοροδιαφυγή, στην πράξη όμως πολλοί θέλουν να υπερασπιστούν μία κατάσταση, όπου μπορούν εύκολα να φοροδιαφεύγουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η χρήση των καρτών είναι ένας τρόπος» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπιστούν όποια πρακτικά προβλήματα ανέκυψαν.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ