Καλό ταξίδι, αγαπημένε μας κύριε Αλεξανδράκη…

Καλό ταξίδι, αγαπημένε μας κύριε Αλεξανδράκη…

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ζεις σαν αστός, «φεύγεις» και σαν αστός. Το πρωί της Τετάρτης, ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης ντύθηκε όπως πάντα στην εντέλεια, για να πάει στο κατάστημα της Ερμού. Ενα τελετουργικό που κρατούσε αναλλοίωτο εβδομήντα χρόνια. Φόρεσε το κουστούμι του, τα καλογυαλισμένα του υποδήματα και έδεσε το παπιγιόν του στον καθρέπτη. Ηταν η τελευταία του κίνηση, προτού αποχαιρετίσει τη ζωή στα 98 του χρόνια.

Ο πιο καλοντυμένος Αθηναίος, ο παλαιότερος έμπορος της πόλης, ένας θαρραλέος πολεμιστής του Β΄ Παγκοσμίου, άψογος οικογενειάρχης και εργοδότης παλαιάς κοπής, φανατικός αναγνώστης της «Κ», δεν είναι πια κοντά μας. Για εμάς που τον αγαπούσαμε και τον γνωρίζαμε από κοντά, η απώλεια είναι βαρύτατη. Οχι μόνο για τη γλυκύτητα και τη γενναιοδωρία του χαρακτήρα του, αλλά γιατί κατάφερε να διαφυλάξει με την παρουσία του, σαν προϊστορικό φυλλαράκι μέσα στο κεχριμπάρι, την εμφάνιση, το ήθος, την ευγένεια και την τιμιότητα της (εξαϋλωμένης σήμερα) αστικής τάξης.

Μεγάλωσε με μία αδελφή και πέντε αδελφούς στα στενά του Μακρυγιάννη και της Πλάκας, όπως και ο πατέρας μου, με τον οποίον γνωρίζονταν από παιδιά. Και τα έξι αγόρια της οικογένειας Αλεξανδράκη έσπευσαν να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου και κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί και αβλαβείς. Ο Ευτύχιος ήταν ο μικρότερος και, λόγω της γλωσσομάθειάς του, βρέθηκε σε βρετανικό αντιτορπιλικό. Ο αδελφός του Αλέξανδρος, δεκανέας πυροβολικού, ήταν ζωγράφος και αποτύπωσε σκηνές από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στα βουνά. Υπάρχουν πίνακές του στο κατάστημα, σαν μια υπόμνηση εκείνων των τρομερών γεγονότων που καθόρισαν τη νιότη τους.

Ο πατέρας τους, Δημήτρης, αγόρασε την επιχείρηση στην οδό Ερμού 27, το 1907, από έναν Καρυοφύλλη, ο οποίος είχε ιδρύσει τον οίκο το 1840. Δίδαξε τα παιδιά του να τηρούν πάντα τον λόγο τους στην αγορά και έτσι πορεύτηκε το κατάστημα μέχρι τις ημέρες μας. Χωρίς χρέη, χωρίς ανοίγματα, με το καλό όνομα και τον καθημερινό αγώνα. Ετσι συνεχίζει και η θυγατέρα του, η Κατερίνα, που θα κρατήσει από εδώ και πέρα την οικογενειακή παράδοση. Δεν είναι τυχαίο πως στην πρόσφατή του επίσκεψη ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ στάθηκαν για να φωτογραφηθούν μπροστά στην ωραιότερη μπουτίκ των Αθηνών. Είναι ένας θεσμός, σε μια πόλη που δεν έχει συναίσθηση του πόσο πολύτιμοι πρεσβευτές μπορεί να είναι άνθρωποι σαν τον Αλεξανδράκη για την εικόνα της.

Την «Καθημερινή» τη λάτρευε. Δεν ξεκινούσε η ημέρα αν δεν την κρατούσε στα χέρια του. Τον περασμένο Αύγουστο, η στήλη τού ευχήθηκε «χρόνια πολλά» δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τα 98α γενέθλιά του. Παρέμενε ακμαίος και ετοιμοπόλεμος μέχρι την τελευταία στιγμή. Τώρα θα του ευχηθεί «καλό ταξίδι», με αγάπη και συγκίνηση. Η κηδεία του Ευτύχιου Αλεξανδράκη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στο Α΄ Νεκροταφείο, στις 12 το μεσημέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή