Μητσοτάκης: Να πείσει η Ελλάδα ότι γίνονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Μητσοτάκης: Να πείσει η Ελλάδα ότι γίνονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη ντροπή που ένιωσε εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης οδηγήθηκε σε συγκεκριμένο χώρο και υποβλήθηκε σε έλεγχο διαβατηρίου επί 20 λεπτά.

Ο κ. Μητσοτάκης, περιέγραψε την εμπειρία του αυτή, στην εκδήλωση «Responsibility to reform Europe» του Ινστιτούτου Μπρούγκελ.

«Ντράπηκα ως Έλληνας όταν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με πήγαν σε διαφορετικό χώρο ελέγχου, όπου περίμενα 20 λεπτά για τον έλεγχο διαβατηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθαν οι αυστηροί έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια, ώστε να περιοριστούν οι παράνομες αφίξεις που έχουν εντοπιστεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, ξεπερνούν τις 1.000. Ωστόσο, στους συγκεκριμένους ελέγχους υποβλήθηκαν και αρκετοί Ελληνες πολίτες που έκαναν λόγο για χρονοβόρα διαδικασία και μεγάλη ταλαιπωρία.

«Σαφές πλάνο για τη μεταμνημονιακή εποχή»

Οσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε από κοινού με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γ. Κατάινεν, για την «ευθύνη της μεταρρύθμισης στην Ευρώπη», τόνισε:

«Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει μία γενική επιθυμία να παρουσιαστεί το ελληνικό πείραμα ως επιτυχημένο, όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις έχουν συνδεθεί με την μείωση των συντάξεων και την αύξηση των φόρων και ότι το κόμμα του σε αντίθεση με την κυβέρνηση έχει ένα πολύ σαφές πλάνο για τη μεταμνημονιακή εποχή. «Το πλέον σημαντικό είναι να πείσει η Ελλάδα τις αγορές ότι αλλάζει και ότι η οικονομία της γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική, ότι γίνονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και ότι εφαρμόζεται το κράτος δικαίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε πως η επιτυχία της χώρας στη δημοσιονομική της συμμόρφωση είναι περισσότερη από όση χρειάζεται, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί ιδιαίτερα η μεσαία τάξη, καθώς το υπερπλεόνασμα που προκύπτει από την υπερφορολόγηση της, δίνεται σε άλλες κοινωνικές ομάδες που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι «η εκλογική τους πελατεία».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Καταίνεν τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν προϋποθέσεις στην οικονομική ενίσχυση που παρέχει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη. «Όλη η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πρέπει να συνδεθεί με την τήρηση των βασικών αξιών της ΕΕ», είπε και ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει σε έναν Φινλανδό συνταξιούχο ότι μέρος της σύνταξής του θα πάει σε ένα κράτος – μέλος που δεν σέβεται το κράτος δικαίου.

Και για τους δύο ομιλητές ιδιαίτερη σημασία για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην ΕΕ διαδραματίζει η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η εμπιστοσύνη βασίζεται στην ειλικρίνεια και στην τήρηση των υποσχέσεων και ότι πλέον «ο ελληνικός λαός προτιμά τους πολιτικούς που λένε την αλήθεια από αυτούς που δίνουν ελπίδα».

«Εξαιτίας της έλλειψης της εμπιστοσύνης έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι δεν χρειάζονται απαραίτητα. Υπάρχει η αντίληψη πως αν δώσουμε λίγο δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα τότε θα επιστρέψει στις παλιές κακίες της συνήθειες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι όταν η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και αποδείξει ότι δεν γυρνάει στο παρελθόν τότε και οι δανειστές πρέπει να δώσουν και αυτοί με την σειρά τους κάποιο δημοσιονομικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή