Το Κονκλάβιο (30/11/17)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νονοί και «ΓΑΠαπούα»

Δεν είναι αρκετό να ικανοποιείς τους πελάτες σου. Πρέπει και να τους ενθουσιάζεις. Δεν ξέρω πόση σχέση έχουν στη Χαριλάου Τρικούπη με τους γκουρού του μάρκετινγκ. Αλλά κάτι πρέπει να έχουν καταλάβει, αν κρίνω από το γεγονός ότι η εκκίνηση γίνεται από τον αρχηγό και από το όνομα του νέου φορέα που ακόμη δεν υφίσταται. Πάντως, ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόση φασαρία για το ποιος είναι ο νονός για το «Κίνημα Αλλαγής», το οποίο δεν βρίσκω και ιδιαίτερα ευφάνταστο.

Δεν είναι μόνον οι «ΓΑΠαπούα» (χαρακτηρισμός που εκτιμώ ότι αποδίδει με αρκετή ακρίβεια την εξωτική υπόσταση των φανατικών του ΚΙΔΗΣΟ) που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους στα social media ότι το ΚΙΔΗΣΟ ήταν αυτό που ξεκίνησε ως κίνημα αλλαγής. Είναι και ο άλλοτε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κίτσιος, που με ανάρτησή του υποστηρίζει ότι εκείνος πρώτος πριν από το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ του 2007 είχε προτείνει το σύνθημα «κίνημα προοδευτικής αλλαγής». Οπου λαλούν πολλά κινήματα, αργεί να ξημερώσει…

Μικρή ομάδα

Ολα αυτά μου θυμίζουν καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Μεγαλύτερη σημασία έχει το «σφιχτό» –οκταμελές, όπως πληροφορούμαι– όργανο (λέγε με Πολιτική Γραμματεία) που θα τρέξει το όλο εγχείρημα του συνεδρίου και το οποίο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Για την Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωση θα υπάρξει αισίως μέχρι το τέλος του χρόνου, κατόπιν «λελογισμένης διαβούλευσης και συνεννόησης», όπως το έθεσε πηγή μου από τα άδυτα της Χαριλάου Τρικούπη.

Φαρσέρ εναντίον φαρσέρ

Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός αυτοαναιρείται και αυτοϋπονομεύεται με το χαμόγελο στα χείλη ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον κατατάσσει σε μια κλίμακα αντίστοιχη των ταλαντούχων φαρσέρ του βωβού κινηματογράφου. Ωρες ώρες επιχειρούν να κάνουν το ίδιο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι, πάντως, με την ίδια επιτυχία. Το αναφέρω επειδή η πρωτοβουλία προαιρετικοποίησης της σαρίας, που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας προ δύο εβδομάδων από την Κομοτηνή, άρχισε τις τελευταίες ημέρες να θυμίζει φάρσα.

Εξηγούμαι: στο υπουργείο Παιδείας πήραν στα σοβαρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος και ανέθεσε στο υπουργείο την ευθύνη της υλοποίησης της πρωτοβουλίας. Εκεί πίστεψαν πράγματι ότι η κυβέρνηση εννοούσε τη βιασύνη της να καταθέσει την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση (ακόμη και να την ψηφίσει) πριν από τις 6 Δεκεμβρίου, προκειμένου να σώσει τα προσχήματα, καθώς τότε θα χτυπήσει για την Ελλάδα «καμπάνα» από το ΕΔΑΔ για σχετική υπόθεση.

Ερχεται η ρύθμιση για τη σαρία

Η ρύθμιση είναι έτοιμη, αλλά πληροφορούμαι ότι υπήρξε εμπλοκή τις τελευταίες ημέρες κάπου μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων και παιχνιδιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την κατάργηση και όχι την προαιρετικοποίηση της σαρίας. Εδειξαν μάλιστα τις διαθέσεις τους σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου την Τρίτη ο Κώστας Γαβρόγλου ανέλαβε το έργο της ενημέρωσης και του σχετικού «μασάζ». Ενστάσεις στη «δύσκολη», όπως πληροφορούμαι, συνεδρίαση πρόβαλαν οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές και όχι μόνο. Τελικά φαίνεται ότι κάμφθηκαν οι αντιδράσεις και η κατάθεση της ρύθμισης είναι θέμα ημερών. Μέχρι την επόμενη φάρσα…

Τρίτη και φαρμακερή

Στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που θα απαγορεύει την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, αναζητεί τώρα σανίδα σωτηρίας ο ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρώσει τη μεγάλη στροφή που άρχισε ήδη από την Τρίτη μέσω του Ν. Φίλη. Δεν είναι η πρώτη, αλλά η τρίτη φορά που στο Ευρωκοινοβούλιο κατεβαίνει παρόμοιο ψήφισμα. Μάλιστα, το πρώτο, τον Φεβρουάριο του 2016, το είχε υπογράψει και ο Στ. Κούλογλου και το είχαν ψηφίσει όλοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να φανεί αν η τρίτη θα είναι και η φαρμακερή… 

Eχουν ξεφύγει

Η κυβέρνηση «έχει ξεφύγει», αποφαίνονται στην Πειραιώς. Εκτιμούν ότι για ακόμη μία φορά το θράσος περισσεύει, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέφερε με επιχειρήματα του τύπου «νόμιμο και ηθικό» τα «περσινά ξινά σταφύλια» του «πόθεν έσχες» της Μαρέβας Μητσοτάκη, για το οποίο υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της Βουλής. Μαθαίνω ότι στην Πειραιώς μπήκαν στον πειρασμό να ανταποδώσουν επιτιθέμενοι στην Μπέτυ Μπαζιάνα, σύντροφο του πρωθυπουργού, για ζητήματα δικού της «πόθεν έσχες». Εντέλει, αποφάσισαν να μη ρίξουν το επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή