Πάσχος Μανδραβέλης ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Συγκάλυψη ειδικού χειρισμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: AΠOΓPAΦEΣ

Γράφαμε χθες για τα «διαβαθμισμένα κόλπα» της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για να συγκαλύψουν στοιχεία της δυσώδους υπόθεσης πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Αναφερθήκαμε στη «μεγαθυμία» του πρωθυπουργού να δώσει «τη δυνατότητα τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη όσο και στους προέδρους των κομμάτων να έρθουν στο υπουργείο Εξωτερικών και να διαβάσουν» κάποια «τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού», όσα τέλος πάντων διάβασε στην Βουλή για να στηρίξει τον συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο.

Κάποια στιγμή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη διαβάζει μόνο τα αποσπάσματα των τηλεγραφημάτων που τον βολεύουν: «Και μιας και αρέσκεστε στο να διαβάζετε διαβαθμισμένα και απόρρητα τηλεγραφήματα, μήπως θέλετε να μπείτε στον κόπο να διαβάσετε στην εθνική αντιπροσωπία το τηλεγράφημα το οποίο έστειλε ο πρέσβης μας στα τέλη Αυγούστου του 2017, λίγο πριν έρθει η επίσημη αποστολή των Σαουδαράβων στην Ελλάδα; (...) Και πείτε μας εάν ο πρέσβης, λίγο πριν από την επίσημη αποστολή των Σαουδαράβων, έχει συμπεριλάβει στην επίσημη αποστολή τον κ. Παπαδόπουλο;» (Βουλή 27.11.2017).

Ο πρωθυπουργός εξανέστη και ακολούθησε ο εξής διάλογος. Αλ. Τσίπρας: «Ηρθατε εδώ (...) να αντιτείνετε ότι υπάρχουν και άλλα ειδικού χειρισμού που τα ξέρετε εσείς και δεν τα ξέρει ο πρωθυπουργός!». Κ. Μητσοτάκης: «Δεν μίλησα περί ειδικού χειρισμού. Ρωτάω». Αλ. Τσίπρας: «Α, ρωτάτε! Κύριε Μητσοτάκη, αλήθεια πιστεύετε ότι αξιοποιώντας στελέχη του διπλωματικού σώματος ή των ενόπλων δυνάμεων, δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος, θα καταφέρετε να δημιουργήσετε ρωγμή και αμφισβήτηση στην ηθική ακεραιότητα αυτής της κυβέρνησης;».

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός λέει ότι για την υπόθεση οι αντιπολιτευόμενοι πρέπει να γνωρίζουν μόνον όσα εκείνος «δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουν». Αν ξέρουν κάτι παραπάνω, τότε έχουμε παρακράτος. Το «πώς μπορεί να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος μιας κυβέρνησης, με περιορισμένη από την ίδια την κυβέρνηση πληροφόρηση», είναι ένα ερώτημα που μόνον ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να απαντήσει.

Με δεδομένο ότι τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης δεν φημίζονται για τη φιλαλήθειά τους, δεν γνωρίζουμε πόσο πραγματικό ήταν το ερώτημα του κ. Τσίπρα «υπάρχουν κι άλλα ειδικού χειρισμού που τα ξέρετε εσείς και δεν τα ξέρει ο πρωθυπουργός!». Αλλά, αν πραγματικά δεν το ήξερε, αποδεικνύει το μεγαλείο της δημοκρατικής λειτουργίας. Ο απρόσκοπτος (από το προεδρείο της Βουλής) κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν προστατεύει μόνο τους πολίτες από κυβερνητικές καταχρήσεις, προστατεύει και τον πρωθυπουργό για να μην εκτίθεται. Ή, έστω, να μην εκτίθεται πολύ...

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ