ΕΛΛΑΔΑ

ΔΣΑ: «Η ρίψη χημικών σε κλειστό χώρο συνιστά προσβολή και σωματική βλάβη»

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Δεν περιποιούν τιμή ούτε στο δικαστικό μας σύστημα ούτε στην ελληνική αστυνομία» αναφέρει σε εκτενή ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με τα βίαια επεισόδια που έγιναν χθες στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όταν αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να προστατεύσουν τη διενέργεια των πλειστηριασμών και να απωθήσουν συλλογικότητες που τάσσονται κατά της διεξαγωγής τους.

Ο ΔΣΑ, προσθέτει πως «σε ένα κράτος δικαίου οι λειτουργίες απονομής της Δικαιοσύνης εντός δικαστηρίων προϋποθέτουν συνθήκες ασφάλειας και προστασίας όλων των συμμετεχόντων», ενώ αυτό «οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, έχουν χρέος να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα και αναγκαία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

«Είναι αυτονόητο ότι σε ένα κράτος δικαίου οι λειτουργίες απονομής της Δικαιοσύνης εντός των δικαστηρίων προϋποθέτουν συνθήκες ασφαλείας και προστασίας όλων των συμμετεχόντων. Κανείς δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζει την ομαλή εξέλιξη μιας διαδικασίας που λαμβάνει χώρα σύμφωνα με το νόμο. Για τον λόγο αυτό οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν χρέος να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα και αναγκαία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα.

Όσα εκτυλίχθηκαν χθες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών δεν περιποιούν τιμή ούτε στο δικαστικό μας σύστημα, ούτε στην ελληνική αστυνομία. Προκαλούν σε όλους τους πολίτες με δημοκρατική ευαισθησία αλγεινή εντύπωση. Η ρίψη χημικών σε κλειστό χώρο συνιστά όχι μόνον προσβολή, αλλά και σωματική βλάβη. Τέτοιες ενέργειες των δυνάμεων καταστολής είναι απερίφραστα καταδικαστέες.

Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει από τώρα να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διαφυλαχθεί στο μέλλον η ασφάλεια όσων συμμετέχουν υπό λειτουργηματική ιδιότητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και όσων παρευρίσκονται στα δικαστήρια.

Καλούμε, τέλος, την Κυβέρνηση να προσέλθει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, με μείζονες κοινωνικές προεκτάσεις, δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις μονομερώς».
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ