Τέλη και φόροι εκτόξευσαν την τιμή του ρεύματος – 2η μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε.

Τέλη και φόροι εκτόξευσαν την τιμή του ρεύματος – 2η μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., όσον αφορά το μέγεθος της επιβάρυνσης των νοικοκυριών από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έστειλε την Ελλάδα η εκτόξευση των τιμών κατά 12,8%, λόγω τελών και φόρων.

Tην ίδια ώρα, και όσον αφορά το φυσικό αέριο, οι ελληνικές οικογένειες δεν απολαμβάνουν μειώσεις ανάλογες με αυτές του εξωτερικού, μιας και στην Ε.Ε., κατά μέσο όρο η τιμή έπεσε 6,3%,, ενώ στη χώρα μας μόλις κατά 0,7%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, αναφορικά με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με τα υπόλοιπα 28 κράτη-μέλη. Συγκεκριμένα, η τελική αξία που πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής εκτοξεύεται στα 19,4 ευρώ ανά 100 KWh (Κιλοβατώρες) από 17,2 το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού έχει πάρει φωτιά.

Αυτό αναδεικνύεται από τις καθαρές από φόρους και τέλη τιμές. Για την ακρίβεια, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στις 100 κιλοβατώρες είναι στα 11,39 ευρώ από 11,69 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, κι ενώ και τα προηγούμενα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα ακολουθεί πτωτική πορεία.

Τέλη και φόροι οι αιτίες

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το μερίδιο των τελών και φόρων στην τελική αξία κατανάλωσης των 100 KWh ανέβηκε στα 7,97 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους από 5,54 ευρώ. Έτσι το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους στο 41%. Πρόκειται για το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Την αρνητική πρωτιά στα ποσοστά αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέχει η Κύπρος (22%), ενώ τρίτο, αμέσως μετά τη χώρα μας, κατατάσσεται το Βέλγιο (10%).

Οσον αφορά αποκλειστικό το επίπεδο των τιμών, η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση.

Το ακριβότερο ρεύμα το πληρώνουν οι Δανοί, ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί. Το φθηνότερο οι Βούλγαροι, οι Λιθουανοί, οι Ούγγροι, οι Κροάτες, οι Ρουμάνοι και οι Εσθονοί.

Πολύ μικρότερες οι μειώσεις στο φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στις τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο υποχώρησαν κατά 6,3%, ενώ στην Ελλάδα 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν τις 100 KWh 5,6 ευρώ και πρόκειται για την 11η υψηλότερη τιμή. Στη συνολική τιμή φυσικού αερίου, οι φόροι και τα τέλη αντιστοιχούν σε ποσοστό 16% και είναι από τα χαμηλότερα μερίδια στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή