Ο Αρειος Πάγος ακύρωσε τον γάμο ομόφυλου ζευγαριού που είχε γίνει στην Τήλο

Ο Αρειος Πάγος ακύρωσε τον γάμο ομόφυλου ζευγαριού που είχε γίνει στην Τήλο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να καθιερωθεί γάμος ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας, αλλιώς η όποια νομική φόρμουλα για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν έχει αποτέλεσμα και ως εκ τούτου ο «γάμος» είναι ανυπόστατος και παντελώς άκυρος, δηλαδή είναι σαν να μην έγινε καθόλου.

Με αυτό το σκεπτικό ο Αρειος Πάγος έκρινε ανυπόστατο και παντελώς ανύσχυρο των «γάμο» που είχαν τελέσει πριν από χρόνια στην Τήλο άτομα ιδίου φύλου και η κίνησή τους αυτή είχε προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση για ακύρωση της όλης διαδικασίας.

Μετά την κρίση και του Αρείου Πάγου το ομόφυλο ζευγάρι, όπως δηλώνει ο δικηγόρος εξειδικευμένος σε θέματα ευρωπαίκής έννομης τάξης, Βασίλης Χειρδάρης, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας το δικαίωμα του για κοινή ζωή και έγγαμη σχέση.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, σε ό,τι αφορά την εισαγγελική παρέμβαση που εκδηλώθηκε μετά τον «γάμο της Τήλου» αναφέρουν,ότι η ενέργεια αυτή εκ μέρους του εισαγγελέα «δεν αποτελεί επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των εν λόγω προσώπων (σ.σ. του ομόφυλου ζεύγους), αλλά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικαστική ενέργεια , που αποτελεί μέτρο αναγκαίο για την προστασία της ηθικής, ενόψει του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την ομαλή διαμόρφωση και λειτουργία των οικογενειακών σχέσεων . 

Οι αρεοπαγίτες, επίσης, ερμηνεύοντας τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνουν πως η Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν καθιερώνει δικαίωμα «γάμου» ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, αλλά αυτό εναπόκειται στην εσωτερική έννομη τάξη και στο εθνικό δίκαιο να καθορίσει  τις προϋποθέσεις για να είναι έγκυρος ένας τέτοιος γάμος.

«Ακριβώς για το λόγο αυτό – συνεχίζουν οι ανώτατοι δικαστές στο σκεπτικό τους –  σε όσες ευρωπαϊκές χώρες  (Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Ισπανία κ.λ.π ) θεσπίστηκε κατά τα τελευταία έτη ο γάμος ομόφυλων προσώπων, τούτο υπήρξε αποτέλεσμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του εκάστοτε εθνικού νομοθέτη  και όχι υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 της ΕΣΔΑ».

Η βούληση του Ελληνα νομοθέτη  φτάνει – τουλάχιστον επί του παρόντος – μέχρι την επέκταση του συμφώνου  συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, γεγονός  το οποίο, κατά τους δικαστές «ανεξάρτητα από τον αντίλογο που θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, αποτελεί την έκφραση της βούλησης της εσωτερικής έννομης τάξης, η οποία θεωρείται ότι αντανακλά τις ηθικές και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού, που δεν αποδέχεται τη θέσπιση γάμου  για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή