Χειμωνιάτικα πειράματα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κάστανα ως μεζές για το κρασί ή συνοδευτικό για το ποτό; Γιατί όχι; Σχεδόν γλυκά, αλλά με μια υποψία αλμύρας και μια κάποια οξύτητα, όχι πολύ μαλακά ούτε πολύ σκληρά, με νότες καπνιστές, αν τα ψήσουμε στο τζάκι ή στο γκριλ, είναι ιδανικοί σύντροφοι για κρασιά με γλυκό και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Θυμάμαι στο πατρικό μου τους μεγάλους να τα μασουλάνε πίνοντας κόκκινο κρασί σε μικρά κρυστάλλινα σκαλιστά ποτηράκια. Αργότερα έμαθα πως ήταν γλυκιά πατρινή Μαυροδάφνη και πολύ αργότερα έμαθα επίσης ότι τα κάστανα και τα ενισχυμένα κρασιά (Μαυροδάφνη, Μαδέρα, Πορτ κ.λπ.) είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός.  

Από τότε πολλά κάστανα έγιναν «πειραματόζωα» κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ. Αφρώδες ημίγλυκο κρασί για τα ψητά κάστανα, αλλά και ένα malt Speyside ή ένα πλούσιο αμερικάνικο Tennessee ουίσκι. Αρωματικό Αγιωργίτικο στη γλυκιά ή στην ξηρή εκδοχή του, για τα κάστανα που έβρασαν με ένα φύλλο δάφνης ή ένα ξυλάκι κανέλας και μία φλούδα πορτοκάλι και σερβιρίστηκαν χλιαρά. Metaxa Honey για τα ζουμερά μαρόν γλασέ και ένα λευκό Μοσχάτο για τα ολόγλυκα μαρόν ντεγκιζέ. Όσο για το αμαρτωλά υπέροχο μονμπλάν, με πουρέ κάστανου και κρέμα, ένα παλαιωμένο ρούμι, όπως το Havana Club 7 ετών! 

Ταιριάζουν και στην κατσαρόλα με κάποιο πουλερικό ελευθέρας βοσκής, μια φραγκόκοτα ας πούμε. Τότε κάνουν παιχνίδι τα ώριμα Αγιωργίτικα, τα Cabernet Sauvignon και τα βαρελάτα Chardonnay. Όσο για την απόλυτη χειμωνιάτικη σούπα, μια γευστική καστανόσουπα θα ζωντανέψει με ένα sherry amontillado. ■

Προτείνουμε

Κτήμα Αβαντίς Μελίτης, ένα λευκό αρωματικό μοσχάτο με οξύτητα και γλύκα σε ισορροπία. Ανατολικός Γαία, γλυκό Αγιωργίτικο, μπαχαρένιο και πλούσιο. Μοσχάτο d’ Ifestia Κτήμα Χατζηγεωργίου, αφρώδες Μοσχάτο Λήμνου γλυκό και τριανταφυλλένιο. Μαυροδάφνη Πατρών Παρπαρούση, από τον μετρ της Αχαΐας, με φινέτσα και στυλ. Νεμέα Reserve Semeli, χαρακτηριστικό δείγμα μιας ώριμης καλοφτιαγμένης Νεμέας. Grand cuvee Κτήμα Σκούρα, όταν το Αγιωργίτικο αποφασίζει να δείξει μέχρι πού μπορεί να φτάσει! Chardonnay Κτήμα Γεροβασιλείου, η απόδειξη ότι τα λευκά κρασιά παλιώνουν όταν οι οινοποιοί το αποφασίσουν! Ερυθρός Κτήμα Θεόπετρα, η οικογένεια Τσιλιλή δίνει άλλη διάσταση στη Θεσσαλία ακόμα και με τα απλά κρασιά της. Χρυσάμπελο Κτήμα Λαντίδη, 14 μήνες παιχνίδι με τα βαρέλια σε ένα πoλύ ενδιαφέρον χαρμάνι Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή