Γερμανία: Σε εξέλιξη η συνάντηση Σταϊνμάιερ με τους πολιτικούς αρχηγούς

Γερμανία: Σε εξέλιξη η συνάντηση Σταϊνμάιερ με τους πολιτικούς αρχηγούς

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συνεχίζει σήμερα τον κύκλο πολιτικών επαφών, διερευνώντας τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης και προσπαθώντας να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών. Στο πλαίσιο αυτό, υποδέχεται απόψε το βράδυ στις 9 (ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο την υπηρεσιακή καγκελάριο και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ και τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς.

Το κάλεσμα του Γερμανού προέδρου στους αρχηγούς των τριών κομμάτων έχει σκοπό να εξεταστεί στο ενδεχόμενο σχηματισμού ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, παρόμοιου με αυτόν της απερχόμενης κυβέρνησης της χώρας. 

Ο Σουλτς είχε αρχικά αρνηθεί να διαπραγματευτεί στο σενάριο ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, λόγω των μειωμένων ποσοστών του κόμματος στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να περάσει στην αντιπολίτευση. Εντούτοις, μετά το κάλεσμα του Γερμανού πρόεδρου, άλλαξε τη στάση του, δηλώνοντας ανοιχτός σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. 

Από την πλευρά της, η Μέρκελ δήλωσε αυτή την εβδομάδα, ότι ελπίζει να διαπραγματευτεί με το SPD «με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και προφανώς με σκοπό την επιτυχία».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δεν υπάρχει ακόμη κάποια διαρροή σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στη συνάντηση, η οποία θεωρείται ότι θα διαρκέσει αρκετά.

Ανεξαρτήτως της έκβασης της συνάντησης, οι τρεις αρχηγοί αναμένεται αύριο το πρωί να ενημερώσουν τα κομματικά όργανα, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους. Όπως επισημάνθηκε στο ZDF, ο Σταϊνμάγερ δεν θα θέσει κάποια προθεσμία στους τρεις αρχηγούς, ωστόσο εάν η αποψινή συνάντηση αποτύχει, δεν σκοπεύει να ορίσει νέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή