Περιορισμένη πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα για τη Σ. Αραβία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Περιορισμένη πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα για τη Σ. Αραβία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Περιορισμένη πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα που αφορούν την συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου υλικού στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.

 
Αντιθέτως ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι από την όλη διαδικασία αποδείχθηκε ότι  «ο πρωθυπουργός είπε την αλήθεια είπε σε σχέση με την υπόθεση αυτή και τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα».
 
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν είχε τίποτα να κρύψει» και υποστήριξε ότι «όλη αυτή ιστορία, κατασκευασμένη από την αρχή, κατέρρευσε».
 
Επίσης τόνισε πως αποδεικνύεται ότι «το μοναδικό πολιτικό και νομικό θέμα το οποίο υπήρχε, αν δηλαδή υπάρχει πληρεξουσιότητα της Σαουδικής Αραβίας προς το φυσικό πρόσωπο που υπέγραψε, πέραν κάθε αμφιβολίας είναι αληθινό» και συμπλήρωσε: «Η σημερινή αμφισβήτηση από τη Νέα Δημοκρατία  της ορθογραφίας των πληρεξουσίων αυτών, δεν δείχνει τίποτα παραπάνω, παρά την αμηχανία του συγκεκριμένου κόμματος». 
 
Σε ερώτηση ότι αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων όπως είπε ότι του ζήτησε ο εξουσιοδοτηθείς βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε: «Έχουν γίνει φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα του ελληνικού κράτους. Έχω ξαναπεί ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πρέπει να συμβαδίζει με την περιφρούρηση του εθνικού συμφέροντος. Αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε στο μέλλον».

 
Γ. Κουμουτσάκος: Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ
 

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι ζήτησε να πληροφορηθεί το σύνολο του αριθμού των εισερχομένων και των εξερχομένων εγγράφων των σχετιζομένων με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο. «Ζήτησα να μάθω τον αριθμό των εγγράφων όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο» είπε και περιέγραψε ότι «αμήχανος ο κ. Κατρούγκαλος» τού απάντησε ότι «τα τηλεγραφήματα είναι πολλά» , υποστηρίζοντας ότι του δόθηκε πρόσβαση μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό εγγράφων, «δύο συγκεκριμένα έγγραφα, από τα οποία τα ερωτήματα που προκύπτουν όχι απλώς παραμένουν, αλλά αυξάνονται και εντείνονται για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση». 
 
Λοβέρδος: Σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος,  αναφέρθηκε στην διαδικασία ανάγνωσης των εγγράφων κάνοντας λόγο για  «διάθεση εξευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών» και υποστήριξε ότι από την ενημέρωση έλειπε ένα κρίσιμο τηλεγράφημα και συγκεκριμένα εκείνο «που εμπεριέχει την πληροφορία ότι κάποιος αξιόπιστος συμμετείχε στα υπουργικά συμβούλια της Σαουδικής Αραβίας».

 
«Δεν μού εδόθη, το ζήτησα, θα το αναζητήσει και ο κ. Κατρούγκαλος» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος. 
 
Ο κ. Λοβέρδος κατέληξε ότι ύστερα από όσα ανέγνωσε το βασικό είναι ότι η όλη υπόθεση συγκροτεί «ένα σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς είπε πως υπάρχουν δύο τηλεγραφήματα από την πρεσβεία μας στο Ριάντ, το ένα πέρυσι τον Νοέμβριο του 2016 και το δεύτερο του Νοεμβρίου του 2017 και εκτίμησε πως «το σίριαλ Καμμένου θα έχει και άλλα επεισόδια». 
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή