Εξαγορά εταιρείας στη Βοσνία από την Coca-Cola HBC

Εξαγορά εταιρείας στη Βοσνία από την Coca-Cola HBC

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής αλκοολούχων ποτών MB Impex προχώρησε η Coca-Cola HBC και, συγκεκριμένα, η θυγατρική του ομίλου στη Σερβία. Η εξαγορά έγινε γνωστή από τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης στην οποία προχώρησε η αρμόδια αρχή ανταγωνισμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς η MB Impex εδρεύει στην Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της σερβικής μειονότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

H ΜΒ Impex ιδρύθηκε το 1996 στην Μπάνια Λούκα και δραστηριοποιείται στην παραγωγή όχι αναψυκτικών και χυμών, αλλά κυρίως αλκοολούχων ποτών, χρησιμοποιώντας φρούτα, μέλι και θεραπευτικά βότανα. Απασχολεί 39 εργαζομένους και εξάγει τα προϊόντα της σε 13 χώρες, ενώ η ετήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 500.000 λίτρα. Μάλιστα, προκειμένου να έχει πρώτη ύλη για τα προϊόντα της, διαθέτει πέρα από εργοστάσιο και οπωρώνες.

H Coca-Cola HBC Serbia & Montenegro δραστηριοποιείται στη Σερβία από το 1997. Απασχολεί 1.000 υπαλλήλους και διαθέτει δύο εργοστάσια εμφιάλωσης και 7 κέντρα διανομής. Η Coca-Cola HBC διαθέτει θυγατρική και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 1996. Η εταιρεία διαθέτει ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης και απασχολεί 300 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2000 έως και το 2016 η Coca-Cola HBC, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με την The Coca-Cola Company, έχει προχωρήσει σε 23 εξαγορές εταιρειών διαθέτοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία της όχι μόνο σε περισσότερες αγορές, αλλά και σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων. Τελευταία εξαγορά ήταν αυτή της εταιρείας νερού Neptunas στη Λιθουανία.

Το 2001 η εταιρεία απέκτησε τον πλήρη έλεγχο των εγκαταστάσεων της The Coca-Cola Company στη Ρωσία, το 2002 εξαγόρασε το νερό Valser Mineralquellen στην Ελβετία, Dorna Apemin στη Ρουμανία και τις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης στη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία. Το 2003 εξαγόρασε την εταιρεία εμφιάλωσης νερού Multivita στην Πολωνία και το νερό Romerquelle στην Αυστρία. Την ίδια χρονιά πέρασε στον έλεγχό της και η «Τσακίρης». Το 2004 η εταιρεία εξαγόρασε την κροατική Gotalka, το 2005 τη ρωσική Multon, τη βουλγαρική Bankya Mineral Waters Bottling Company, την ιρλανδική Vendit, τη σερβική Vlasinka και την κυπριακή Λανίτης, το 2006 τη σερβική Fresh & Co, την ιταλική Fonti del Vultur και την ουγγρική Yoppi Kft, το 2007 εξαγόρασε εγκαταστάσεις από τη ρωσική Aquavision και επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην Ιταλία, ενώ από το 2011 έως το 2016 προχώρησε σε εξαγορές στη Νιγηρία, στα Σκόπια, στη Σερβία, τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή