Στο κόκκινο η ένταση μεταξύ ΗΠΑ, Β. Κορέας

Στο κόκκινο η ένταση μεταξύ ΗΠΑ, Β. Κορέας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει τον φραστικό της «πόλεμο» με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν η κυβέρνηση Τραμπ ύστερα από την προχθεσινή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας, που θεωρείται ότι είναι ικανός να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής ενδοχώρας.

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι απείλησε ανοιχτά τους Βορειοκορεάτες με «ολοσχερή καταστροφή». Αφού επανέλαβε ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή της Ουάσιγκτον, έσπευσε να προσθέσει: «Αν ο πόλεμος έρθει, θα είναι εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιθετικών πράξεων όπως η χθεσινή… Κι αν έρθει ο πόλεμος, μην αμφιβάλλετε, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα υποστεί ολοσχερή καταστροφή».

Την ίδια περίπου ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εκφωνούσε ομιλία στο Μιζούρι για τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά δεν έχασε ευκαιρία να επανέλθει στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. «Ο μικρός άνθρωπος-πύραυλος… Είναι ένας αρρωστημένος, φαντασμένος νεαρός», δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδυναμία της Κίνας να πειθαρχήσει το γειτονικό της κράτος. «Ο Κινέζος απεσταλμένος που μόλις επέστρεψε από τη Βόρεια Κορέα δεν είχε κατά τα φαινόμενα καμία επίδραση στον μικρό άνθρωπο-πύραυλο», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ζήτησε από την Κίνα να ασκήσει ισχυρότερη πίεση στο καθεστώς Κιμ, περιορίζοντας ουσιωδώς τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η επιθετική γραμμή της Ουάσιγκτον προκάλεσε ασυνήθιστα σκληρές επικρίσεις από τη Μόσχα, η οποία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ. «Οι τελευταίες αμερικανικές ενέργειες φαίνονται σχεδιασμένες έτσι ώστε να προκαλέσουν συνειδητά την Πιονγιάνγκ να λάβει ακραία μέτρα», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, φέροντας ως παράδειγμα τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, που έχουν προγραμματιστεί γι’ αυτόν τον μήνα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τον είχαν διαβεβαιώσει για την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να μην πραγματοποιήσει ανάλογα γυμνάσια μέχρι την άνοιξη, ώστε να δοθεί παράθυρο ευκαιρίας στη διπλωματία. «Μας ενθάρρυνε αυτή η προσέγγιση. Ξαφνικά, όμως, ανακοίνωσαν μεγάλα γυμνάσια για τον Δεκέμβριο. Εχουμε την εντύπωση ότι όλα γίνονται για να βγει ο Κιμ εκτός εαυτού και να κάνει ένα ακόμη ανεύθυνο βήμα», σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, διερωτώμενος «μήπως οι Αμερικανοί ψάχνουν πρόσχημα για να καταστρέψουν τη Βόρεια Κορέα».

Ανάλογες ανησυχίες μοιράζεται η Κίνα, η οποία επίσης καταδίκασε την πυραυλική δοκιμή των γειτόνων της. Σε άρθρο της εφημερίδας China Daily, οργάνου του Κ.Κ. Κίνας, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην τελευταία δοκιμή της λόγω της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να την επαναφέρει στον κατάλογο των χωρών που, κατά τις ΗΠΑ, υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή