ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις υπουργοί διεκδικούν τη θέση του Γ. Ντάισελμπλουμ

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τέσσερις υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν χθες υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, καθώς η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ, η Λετονή Ντάνα Ρέιζνις - Οζόλα και ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια είναι αυτοί που υπέβαλαν την αίτησή τους χθες, καθώς η πενταετής θητεία του Γ. Ντάισελμπλουμ λήγει στα μέσα Ιανουαρίου. Ποιος θα διαδεχθεί τον Ολλανδό υπουργό είναι μια δύσκολη εξίσωση που θα κληθούν να λύσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι στην απόφασή τους πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν σειρά από δεδομένα. Σε ποια πολιτική ομάδα ανήκει ο υποψήφιος, αν είναι από τον Βορρά ή τον Νότο, από μικρή ή μεγάλη χώρα, αν είναι υπέρ της λιτότητας ή όχι;

Μέχρι στιγμής σε αυτό που φαίνεται να υπάρχει μία άτυπη συμφωνία είναι ότι ο επόμενος πρόεδρος του Ευrogroup δεν θα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αφού όλες τις βασικές θέσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως αυτές των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, τις κατέχουν μέλη κεντροδεξιών κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ. Το παραπάνω κριτήριο δίνει έτσι προβάδισμα στους υπουργούς Οικονομικών της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας.

Ο κ. Σεντένο, παρόλο που εκπροσωπεί μία χώρα του Νότου που βγήκε από τα μνημόνια, έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων του, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας έχει κατά τη θητεία του μειώσει το έλλειμμά της περαιτέρω. Ο άλλος υπουργός Οικονομικών που ανήκει στη Σοσιαλιστική Ομάδα είναι της Σλοβακίας, ο Π. Κάζιμιρ, ο οποίος έγινε γνωστός στη χώρα μας το 2015 για την ιδιαίτερα σκληρή στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Θεωρείται από τους σκληρούς του Eurogroup, υπέρμαχος των πολιτικών λιτότητας, μερικές φορές με περισσότερο ζήλο ακόμα και από τον Β. Σόιμπλε. Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Π. Γκραμένια είναι από τους υπουργούς που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία στο Eurogroup. Ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων και είναι από τους πλέον αγαπητούς του Eurogroup, με τους Γερμανούς αλλά και τους Νοτίους να μην προβάλλουν αντίσταση στην υποψηφιότητά του. Τέλος, η μόνη γυναίκα υποψήφια είναι η 36χρονη Λετονή Ντάνα Ρέιζνις - Οζόλα, η οποία προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων. Η υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της ένταξης της χώρας της στο ευρώ, κάτι που μπορεί να αναφερθεί ως αρνητικό της κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Δευτέρας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ