Γερμανία: Στον πρόεδρο, για τον μεγάλο συνασπισμό

Γερμανία: Στον πρόεδρο, για τον μεγάλο συνασπισμό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σιγή ασυρμάτου περιέβαλε τη χθεσινή συνάντηση της επικεφαλής του CDU καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς στο προεδρικό μέγαρο, όπου διερεύνησαν το ενδεχόμενο να συμπράξουν σε μια νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Η Αγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς αλλά και ο –επίσης παρών– επικεφαλής του CSU Χορστ Ζεεχόφερ εκλήθησαν από τον πρόεδρο Στάινμαγερ να κάνουν υπερβάσεις, την ώρα που δέχονται έντονες εσωτερικές πιέσεις να τηρήσουν σκληρή γραμμή.

Προσερχόμενοι στο Σλος Μπελβί, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις. «Οι προσκεκλημένοι του προέδρου παλεύουν κυριολεκτικά για την πολιτική επιβίωσή τους. Σε τέτοιες στιγμές, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες, πασχίζουν να μη χάσουν το παλιό», εκτίμησε η εφημερίδα «Ζιντόιτσε». Ο αρθρογράφος υποστήριξε ότι από τις προτάσεις για μεγάλο συνασπισμό λείπει το όραμα. «Πρέπει να υπάρξει κάτι καινούργιο. Μια γνήσια ιδέα για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, μια πρωτοβουλία που να απαντά στους φόβους όσων νιώθουν παραμελημένοι, στις κοινότητες όπου οι υπηρεσίες καταρρέουν, στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα αναστατωθούν από την αυτοματοποίηση».

Ο Ντε Μεζιέρ

Αναφανδόν υπέρ του μεγάλου συνασπισμού τάχθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, σημειώνοντας ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα για να υλοποιηθούν σημαντικές πολιτικές όπως η αύξηση του αριθμού των αστυνομικών. Αντιθέτως, η ένωση επιχειρήσεων που πρόσκειται στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU Wirtschaftsrat) διαφώνησε με την προοπτική αυτή, υποστηρίζοντας ότι μια συγκυβέρνηση με το SPD «είναι εφικτή μόνο με τίμημα παροχές που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν». Κατόπιν ψηφοφορίας, το προεδρείο της ένωσης συνέστησε στην καγκελάριο Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Ούτε η βάση των Σοσιαλδημοκρατών δεν επιθυμεί μεγάλο συνασπισμό, όπως είπε ο νέος πρόεδρος της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κέβιν Κίνερτ. Ο Κίνερτ ζήτησε από τον Σουλτς να ενημερώσει τους συνομιλητές του ότι υπάρχει απόφαση του προεδρείου του SPD κατά της νέας συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή