Τα κεντρικά πρόσωπα μεταξύ των 9 Τούρκων συλληφθέντων

Τα κεντρικά πρόσωπα μεταξύ των 9 Τούρκων συλληφθέντων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 59χρονος Χασάν Μπιμπέρ, εκ των βασικών πρωταγωνιστών της μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών από τη Χίο στην Τουρκία με ταχύπλοο τον Ιούλιο του 2013, συγκαταλέγεται μεταξύ των εννέα Τούρκων που συνελήφθησαν την Τρίτη σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα.

Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία του δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την αστυνομία, όπως και των υπολοίπων οκτώ συγκατηγορουμένων του.

Ολοι τους αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και πρόκειται να απολογηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή. Ο Χασάν Μπιμπέρ, όπως και ο Μεχμέτ Γιαϊλά, επέβαινε στο φουσκωτό με τα όπλα και τα πυρομαχικά, το οποίο είχε εντοπιστεί να πλέει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Οινουσσών και Χίου. Εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των Αρχών της Τουρκίας για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C.

Φέρεται να είχε συμμετάσχει σε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του ανακριτή είχε πει: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, ούτε λαθρέμποροι. Είμαστε επαναστάτες. Δεν κάνουμε παράνομες πράξεις στο έδαφος της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να κάνω κακό σε Ελληνα».

Ο Αρειος Πάγος είχε απορρίψει αίτημα έκδοσής του, ενώ στο διάστημα της κράτησής του είχε ανακριθεί από αξιωματούχους του FBI κατόπιν επίσημου αιτήματος δικαστικής συνδρομής. Μετά την αποφυλάκισή του έδινε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων ως ώφειλε.

Ηγετικός ρόλος

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ., ηγετικό ρόλο μεταξύ των συλληφθέντων είχε ο 40χρονος Χαλίλ Ντεμίρ. Εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ανάμειξη στην υπόθεση της Χίου, ενώ φέρεται ως το άτομο το οποίο είχε μισθώσει μέσω Διαδικτύου τα τρία διαμερίσματα-κρησφύγετα που εντοπίστηκαν σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Ο 40χρονος είχε το 2001 αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα (χρησιμοποιώντας τότε στοιχεία και το όνομα Ασέρ Εργκιούλ), ενώ το 2013 είχε συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Με διεθνές ένταλμα σύλληψης των Αρχών της Τουρκίας διώκεται και ο 59χρονος Μεχμέτ Ντογκάν, δίχως να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση του στη γειτονική χώρα.

Οι φωτογραφίες των συλληφθέντων, όπως και οι πλαστές ταυτότητες που χρησιμοποιούσαν, δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή