Η Ν.Δ. αμφισβητεί τα έγγραφα

Η Ν.Δ. αμφισβητεί τα έγγραφα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ζήτημα, μη γνησιότητας των εγγράφων που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, εγείρει η Ν.Δ., η οποία προχώρησε χθες σε νέες, σοβαρότατες καταγγελίες κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε τον νόμο, παραπλάνησε την Επιτροπή Εξοπλισμών για ένα κρίσιμο θέμα και ότι καταβάλλει «εργώδεις προσπάθειες» να συγκαλύψει την υπόθεση.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στην Πειραιώς οι τομεάρχες Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, έθεσαν ευθέως θέμα μη γνησιότητας των εγγράφων που κατέθεσε ο ΥΠΕΘΑ την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή και αφορούν την υποτιθέμενη πληρεξουσιότητα του Βασίλη Παπαδόπουλου, εστιάζοντας στα δύο πιστοποιητικά τελικού χρήστη που κατατέθηκαν. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ο μεσάζων αναφέρεται στα πιστοποιητικά τελικού χρήστη ως «εξαγωγική οντότητα» (exporting entity) – και άρα, σύμφωνα με την Πειραιώς, δεν μπορεί να είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το πρόσωπο που εξάγει σε αυτήν. Προς τεκμηρίωση του επιχειρήματος περί μη γνησιότητας των εγγράφων, η Πειραιώς εγείρει ζήτημα και για την τυπική μορφή όσων κατατέθηκαν –αριθμοί πρωτοκόλλου κ.ά.– καθώς συγκρίνει τα δύο πιστοποιητικά τελικού χρήστη που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Καμμένος με αντίστοιχη σύμβαση διακρατικής συμφωνίας Σερβίας – Σαουδικής Αραβίας.

Νέα επίθεση

«Σε ένα έγγραφο υπάρχει βεβαίωση γνησίου της υπογραφής από την πρεσβεία μας. Η σφραγίδα όμως βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής ενός άλλου. Αυτό το κατέθεσε ως γνήσιο έγγραφο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχε πει ψέματα. Τώρα κάνει και χρήση πλαστών; Πλέον δημιουργούνται τεράστια ζητήματα», σημείωσε ο κ. Βορίδης, δίνοντας το περίγραμμα του νέου κύματος επίθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Καμμένο. «Υπάρχει δεύτερη σύμβαση που αφορά άλλα όπλα. Ο κ. Καμμένος είπε όχι, αλλά αυτό το κρατάμε για μετά. Αυτό που κρατάμε είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος έπαιρνε αμοιβές και άρα δεν ήταν πληρεξούσιος, αλλά μεσάζων, και ότι ο νόμος έχει παραβιαστεί», τόνισε.

Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Βορίδης είναι ενδεικτική: Κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι «ψεύδεται», καθώς δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον κ. Παπαδόπουλο, ενώ ο μεσάζων μίλησε για «πολυετή γνωριμία» με τον κ. Καμμένο, έκανε λόγο για «Βουλή της συγκάλυψης», αποδίδοντας ευθύνες και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σχολιάζοντας δε την παρέμβαση του κ. Καμμένου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν έχει υπογράψει τίποτα, θύμισε εμμέσως πλην σαφώς ότι υπογραφές τόσο του ΥΠΕΘΑ όσο και του πρωθυπουργού υπάρχουν μέσω της απόφασης του ΚΥΣΕΑ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του, επέμεινε ότι έχει παραβιαστεί ο νόμος που απαγορεύει τους μεσάζοντες και μίλησε για ενδείξεις ότι παραβιάζονται και άλλες διατάξεις του νόμου (Ν. 3978/2011), επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν οι σχετικές ανακριτικές διαδικασίες. Αναφερόμενος στην κυβερνητική στροφή γύρω από το θέμα με το πρόσχημα των «ανθρωπιστικών λόγων», ειδικά και υπό το φως του διαφαινόμενου εμπάργκο που θα επιβάλει η Ε.Ε. σε πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπλακεί απ’ οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, υπογράμμισε ωστόσο ότι με αυτό τον τρόπο δεν εξαλείφονται οι ποινικές ευθύνες και πως «υπάρχει και έννοια της αρχής τέλεσης άδικης πράξης, κάτι που θα κρίνουν οι αρμόδιοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή