ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μια δυναμική γυναίκα σπάει το «άβατο» της διαιτησίας

ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ

Παρότι το γυναικείο ποδόσφαιρο ενισχύεται και προωθείται από τη FIFA και την UEFA, εξακολουθεί να παραμένει το απόλυτο ανδρικό σπορ. Οσον αφορά τη διαιτησία, παραμένει και αυτή επίσης ανδροκρατούμενη. Οι γυναίκες διαιτητές δεν έχουν παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις και στα πρώτα τη τάξει εθνικά πρωταθλήματα των χωρών τους.

Εξαίρεση αποτελεί η Μπιμπιάνα Στέινχαους που απολαμβάνει την παρουσία της στην Μπουντεσλίγκα ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει σε κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Οι πόρτες είναι ανοιχτές. Είμαι το καλύτερο παράδειγμα ότι μπορεί να λειτουργήσει αυτό το εγχείρημα», είπε αρχικά σε συνέντευξή της στο Associated Press η Στέινχαους, η οποία συνεχίζει να εργάζεται και ως αστυνομικός.

Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους άνδρες συναδέλφους της, καθώς δεν έχει καμία σημασία το ότι είναι γυναίκα. «Για κάποιους δεν είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει. Είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσω. Ολη η προσοχή οφείλεται στο γεγονός ότι είμαι το μοναδικό άτομο στη διαιτησία που έχει αλογοουρά», σημείωσε αστειευόμενη η Γερμανίδα, έπειτα από τους δύο πρώτους αγώνες της στο γερμανικό πρωτάθλημα (Χέρτα - Βέρντερ Βρέμης 1-1, Σάλκε - Μάιντς 2-0). Η Στέινχαους σφύριξε για πρώτη φορά σε ηλικία 16 ετών, έπειτα από προτροπή του πατέρα της το 1999. Εκανε το ντεμπούτο της σε αναμετρήσεις υπό την αιγίδα της γερμανικής ομοσπονδίας το 2005, οπότε και έγινε διεθνής, ενώ από το 2007, που ορίστηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματικούς αγώνες, έχει βραβευτεί έξι φορές ως καλύτερη διαιτητής της χρονιάς. «Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους διαιτητές και τα ηγετικά χαρακτηριστικά των γυναικών», υποστηρίζει.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ