Σε νευρική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης ήταν προγραμματισμένο να γίνει χθες η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν οι πλειστηριασμοί. Ενα ακόμα θέμα που φέρνει αντιμέτωπο τον ΣΥΡΙΖΑ με τις κινηματικές καταβολές του και με ένα από τα κεντρικά συνθήματα ανέλιξής του στην εξουσία.

Και μπορεί εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να μίλησε για «μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη παραπληροφόρηση», αφήνοντας αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο στη συνεδρίαση που είχε μόλις προηγηθεί, τα ίδια ερωτήματα που ο υπουργός κατήγγειλε ως παραπληροφόρηση, ετέθησαν από συντρόφους του και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Εκεί, αρκετά στελέχη εξέφρασαν αγωνία και ανησυχία ότι τουλάχιστον επικοινωνιακά, το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί πολύ μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση και σωρεία αντιδράσεων από τους πολίτες.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έσπευσαν να προσθέσουν ότι οι διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου πως υπάρχει προφορική συμφωνία με τις τράπεζες να μη βγουν προς πλειστηριασμό ακίνητα αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ, δεν επαρκούν, καθώς η προφορική συμφωνία δεν δεσμεύει κανέναν και αφήνει την κυβέρνηση εκτεθειμένη στον κίνδυνο να βρεθεί προ αιφνιδιασμού και δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ως εκ τούτου, θα ήταν χρήσιμο και επικοινωνιακά ισχυρή απάντηση το να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθέτηση αυτών των παραμέτρων. Η απάντηση σε αυτό το αίτημα ήταν ότι η κυβέρνηση προτιμά να κινηθεί παρασκηνιακά στο συγκεκριμένο θέμα και να αρκεστεί σε μια «συμφωνία κυρίων», καθώς ενδεχόμενη απόφαση για νομοθέτηση της προστασίας για ακίνητα αξίας μέχρι 300.000 ευρώ θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλούσε την αντίδραση του ESM, ο οποίος θα ζητούσε αναθεώρηση των εγγραφών των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια. Οσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών για χρέη ακόμη και 30.000 ευρώ, αναφέρθηκε ότι δεν αφορούν τις τράπεζες αλλά πρόκειται για διεκδικήσεις ιδιωτών.

Στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Τσακαλώτος προέταξε την ανάγκη για ανάπτυξη έναντι των προβληματισμών και ενστάσεων που ακούγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του μεγάλου αριθμού διαμαρτυριών που έφθασαν στην Κουμουνδούρου από την κομματική βάση.

«Υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία. Μία από αυτές τις ανάγκες είναι να έχουμε ανάπτυξη και να έχουμε κοινωνία που μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, καθώς η προτεραιότητα της κυβέρνησης στην ανάπτυξη δεν μπορεί να υπηρετηθεί εάν δεν διαμορφωθεί μία κατ’ ελάχιστον υγιής βάση στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου αυτό να αρχίσει εκ νέου να λειτουργεί.

Σε αυτό το σημείο εστίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι επιβάλλεται να σταθμιστούν δύο διαφορετικές ανάγκες: «Από τη μια μεριά, η ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για τη συγκρότηση ενός βιώσιμου μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία και από την άλλη μεριά, η πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αναφορά στο πλαίσιο αυτό και σε ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιαίτερα χαμηλών εισοδημάτων.

Η διαπραγμάτευση

Οσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης συνολικά, στην ενημέρωση που έγινε αναφέρθηκε ότι υπάρχει κοινή βούληση όλων των μερών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις τώρα και, ως εκ τούτου, ορισμένα δύσκολα ζητήματα, στα οποία υπάρχει μεγάλη απόσταση, θα μεταφερθούν στην επόμενη αξιολόγηση.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να μεταβεί σήμερα στη Λισσαβώνα για το δείπνο εργασίας με τους Ευρωσοσιαλιστές, στο περιθώριο του οποίου θα έχει και διμερείς συναντήσεις, ενώ αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή