Εμπλέκει τον Ταγίπ Ερντογάν ο Ρεζά Ζαράμπ

Εμπλέκει τον Ταγίπ Ερντογάν ο Ρεζά Ζαράμπ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε με προσωπική απόφασή του το «πράσινο φως» για το επίμαχο πρόγραμμα «χρυσός για φυσικό αέριο», με το οποίο το Ιράν κατάφερε να σπάσει τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος του, χάρη στη σύμπραξη τουρκικών τραπεζών. Αυτό υποστήριξε χθες ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της κρατικής τράπεζας Halkbank, στο Μανχάταν.

Ο Ζαράμπ συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 στο Μαϊάμι από άνδρες του FBI και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Πρόσφατα δήλωσε ένοχος και εξασφάλισε ασυλία, με αντάλλαγμα να καταθέσει για την πολύκροτη υπόθεση, που έχει θορυβήσει την τουρκική κυβέρνηση. Στη χθεσινή του κατάθεση ομολόγησε ότι δωροδόκησε τον επικεφαλής της Halkbank με εντολή του Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, υπουργού Οικονομικών, ο οποίος επίσης εμφανίζεται να έχει δωροδοκηθεί για την ίδια υπόθεση.

Στην Αγκυρα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του δεν παραβίασε σε καμία περίπτωση τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν και ότι διατηρούσε διαφανείς ενεργειακές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία, στο έδαφος των εθνικών της συμφερόντων. Η Αγκυρα χαρακτηρίζει «θεατρική» τη δίκη Ζαράμπ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί προϊόν «συνωμοσίας» για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, ενορχηστρωμένη από το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί και για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή