Αλλάζει η οικιστική ανάπτυξη λόγω του κυκλώνα «Χάρβεϊ»

Αλλάζει η οικιστική ανάπτυξη λόγω του κυκλώνα «Χάρβεϊ»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μελίντα και ο Τζόελ Λόσακ μεγάλωσαν την οικογένειά τους σε ένα κομψό ράντσο στη γειτονιά Μέγιερλαντ και ελπίζαν ότι εκεί θα ζούσαν και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Σήμερα η μόνη ελπίδα που έχουν είναι να το γκρεμίσει η κυβέρνηση. Οταν ο κυκλώνας «Χάρβεϊ» έφερε τα νερά της πλημμύρας στο εσωτερικό του σπιτιού, τον Αύγουστο, οι Λόσακ ζήτησαν από τους πολιτειακούς αξιωματούχους να το αγοράσουν, όπως, εξάλλου, έπραξαν και άλλοι τρεις χιλιάδες κάτοικοι του Χιούστον που βαρέθηκαν να προσπαθούν να στεγνώσουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους και να πετούν ψυγεία, ύστερα από τρεις καταστροφικές πλημμύρες μέσα σε τρία χρόνια.

«Αποκαλώ το σπίτι μου το άλμπατρός μου. Απλώς μας ακολουθεί. Κρέμεται από τον λαιμό μας και μας τραβάει προς τα κάτω», λέει η Μελίντα Λόσακ.

Το πρόγραμμα εξαγοράς των κατοικιών είναι μόνον ένας τρόπος που το Χιούστον ευελπιστεί να θωρακιστεί έναντι των μελλοντικών πλημμυρών. Ακόμα, όμως, καθώς η πόλη προσπαθεί να γκρεμίσει χιλιάδες σπίτια που βρίσκονται σε χαμηλές περιοχές, οι κατασκευαστικές εταιρείες ορθώνουν εκατοντάδες περισσότερα.

Οι ειδικοί και κάποιοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η περιοχή χρειάζεται να μελετήσει πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη οι οποίες αυξήσαν τον κίνδυνο των πλημμυρών, ακόμα και αν βοήθησαν ώστε η στέγη να παραμείνει οικονομικώς εφικτή για πολλές οικογένειες στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξουμε φιλοσοφία», επισημαίνει ο Τζιμ Μπλάκμπερν, καθηγητής Δικαίου του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Ράις. «Με κάποιες αλλαγές, θα κάνουμε τα ίδια».

Καθώς το Χιούστον ανοικοδομείται εκ νέου, μετά τον κυκλώνα που προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές στην αμερικανική ιστορία, οι τοπικοί αξιωματούχοι προγραμματίζουν να εκβαθύνουν τις διόδους του νερού, να χτίσουν δεξαμενές νερού αλλά και ένα παράκτιο φράγμα που θα προστατεύει από τις καταιγίδες, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου θα ενισχύονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να πληρώσει τον λογαριασμό, ο οποίος ανέρχεται σε 61 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάποιοι τοπικοί άρχοντες, όπως ο δικαστής της κομητείας Χάρις, Εντ Εμετ, ζήτησαν να αυστηροποιηθούν οι αναπτυξιακοί κανόνες αλλά και να επιβληθούν νέοι φόροι για να πληρώσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ πρόσφατα δήλωσε ότι η κρατική μηχανή θα μελετήσει με προσοχή τα αναπτυξιακά προγράμματα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε μια κατασκευαστική εταιρεία να ανοικοδομήσει 900 κατοικίες σε ένα γήπεδο του γκολφ που βρισκόταν στη ζώνη των πλημμυρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή