ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απλή αναλογική και τοπικά δημοψηφίσματα

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Tην έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων προκάλεσε η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη ότι «η απλή αναλογική θα θεσπιστεί». Κατά την ομιλία του χθες στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, ο υπουργού Εσωτερικών ξεκαθάρισε τις κυβερνητικές προθέσεις για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, την οποία, όπως σημείωσε, «τη χρειάζεται η αυτοτέλεια των δήμων», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι εξετάζονται «οι δικλίδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο». Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την Τ.Α. διαφοροποιείται από τις ευρωεκλογές, ενώ, όπως προσέθεσε, θα θεσπιστεί ο θεσμός των δημοψηφισμάτων σε τοπικό επίπεδο.

«Θεωρώ ότι η απλή αναλογική μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά φέρνοντας νέες δυνάμεις στο προσκήνιο. Να ενδυναμώσει την κουλτούρα των συνεργασιών και να επιτρέψει τη διακίνηση περισσότερων ιδεών ως προς τη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων», επέμεινε, παρά τις αντιδράσεις του ακροατηρίου. Στο ίδιο θέμα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως είναι λάθος η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης που προωθεί. «Εάν υιοθετηθεί, μόνο σε ακυβερνησία μπορεί να οδηγήσει αυτόν τον τόπο και να οδηγήσει τους δήμους στο χάος, σε συναλλαγές και οπισθοδρόμηση», δήλωσε και δεσμεύτηκε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα. «Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του κράτους, και όχι απλή αναλογική στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Πουθενά στον κόσμο δεν συνιστά μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην «οικονομική υποστήριξη των δήμων από το κράτος», παρουσιάζοντας ως κυβερνητική πρωτοβουλία ακόμη και τα «χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ».

Οσον αφορά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α., ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι θα επαναπροσδιοριστούν οι αρμοδιότητες ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και το κράτος. Οπως εξήγγειλε, προωθείται η συγκρότηση διαδημοτικών συνδέσμων ανά νομό, που θα «συνενώνουν» τις τεχνικές υπηρεσίες των επιμέρους δήμων σε έναν φορέα ο οποίος θα προσφέρει τεχνογνωσία και υπηρεσίες σε όλους. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί κατηγοριοποίηση των δήμων ανάλογα με τα γεωμορφολογικά και άλλα χαρακτηριστικά τους, που θα ληφθούν υπ’ όψιν για την κατανομή των πόρων εκτός από το πληθυσμιακό κριτήριο.

Οσον αφορά τη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι σταδιακά θα υποκατασταθούν από περιφερειακές, κατά τόπους, υπηρεσίες των αντίστοιχων υπουργείων, χωρίς ωστόσο να θιγούν οι εργαζόμενοι. Οσον αφορά την αρμοδιότητα του ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων της διοίκησης που ασκούν, ο κ. Σκουρλέτης εξήγγειλε ότι θα ανατεθεί σε έναν νέο φορέα, τον «ελεγκτή νομιμότητας», υπό την εποπτεία και την ευθύνη του υπ. Εσωτερικών.

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ ολοκληρώνεται αύριο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ