Ο Θ. Δουζόγλου στο σχήμα για την Εθνική Ασφαλιστική

Ο Θ. Δουζόγλου στο σχήμα για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος Δουζόγλου περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό σχήμα μαζί με τους κ. Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και Ματ Φέρφιλντ, που θα χρηματοδοτήσουν την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το χρηματοδοτικό σχήμα, που δεσμεύεται ότι θα καταβάλει το τίμημα των 718,3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι του Exin Group στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ενόψει και της συμπλήρωσης του φακέλου για την εξαγορά της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεόδωρος Δουζόγλου θα συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα με κεφάλαια έως 200 εκατ. ευρώ.

Η οριστικοποίηση του επενδυτικού σχήματος δημιουργεί αισιοδοξία στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, πηγές της οποίας σημειώνουν ότι συνιστά ουσιαστικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής συνδέεται, άλλωστε, με την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου για το οποίο η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δεσμευθεί έναντι του SSM, αλλά και με τα επερχόμενα στρες τεστ, το αποτέλεσμα των οποίων θα συνεκτιμήσει τα οφέλη από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί ότι εν αναμονή της υποβολής του φακέλου με όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι και η εποπτική αρχή, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει στη διάθεσή της δύο μήνες από την κατάθεσή του για να εγκρίνει τη συμφωνία. Εκτός από το χρηματοδοτικό σχήμα και την προέλευση των κεφαλαίων, η εποπτική αρχή πρέπει να αξιολογήσει επίσης την καταλληλότητα των μετόχων καθώς και το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Exin Group έχει απευθύνει αίτημα και προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη συμμετοχή της στο χρηματοδοτικό σχήμα. Το αίτημα αναμένεται να αξιολογηθεί από τη διοίκηση της EBRD, η συμμετοχή της οποίας εφόσον εγκριθεί πιθανολογείται ότι μπορεί να φθάσει έως τα 40 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα κ. Θεόδωρος Δουζόγλου δεν είναι η πρώτη φορά που έχει δείξει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική. Το όνομά του ήταν στη short list των 14 υποψηφίων αγοραστών κατά το στάδιο της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, που είχαν κάνει οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, αλλά η προσφορά του δεν είχε προκριθεί στην επόμενη φάση. Στην Ελλάδα πρωτοεπένδυσε το 2015, αποκτώντας, μέσω της εταιρείας Canaima, το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά. Ακολούθησε το 2016 η αγορά έναντι 16,9 εκατ. ευρώ μέσω σχετικού διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου του ξενοδοχείου «Λητώ» στη Μύκονο και το 2017 η αγορά του διατηρητέου του ΟΤΕ επί της οδού Σταδίου 15 και Ανθίμου Γαζή δίπλα στην παλαιά Βουλή.

Να σημειωθεί ότι το Exin Group έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση δύο εκπροσώπων, των κ. Πάρη Καράσο και Γιάννη Σιάννη, ως παρατηρητών στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ έντονες είναι οι διεργασίες και για την εξεύρεση διευθύνοντος συμβούλου. Οι δύο παρατηρητές παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και αν και δεν θα έχουν ουσιαστικό λόγο σε τρέχοντα θέματα, η τοποθέτησή τους συνιστά ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή