Ελεύθερο ωράριο φαρμακείων… με όρια θέλει το υπ. Υγείας

Ελεύθερο ωράριο φαρμακείων… με όρια θέλει το υπ. Υγείας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μερική απελευθέρωση» για το ωράριο των φαρμακείων διαπραγματεύεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους δανειστές. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα μιας ρύθμισης του ωραρίου των φαρμακείων, κάνοντας λόγο για στρέβλωση της αγοράς από την απόλυτη απελευθέρωση που ισχύει σήμερα και η οποία έχει ως παρενέργεια την άρνηση πολλών φαρμακείων να ενταχθούν στο σύστημα διημέρευσης – διανυκτέρευσης, με «θύμα» την πρόσβαση των πολιτών σε φαρμακεία κυρίως τις βραδινές ώρες. Οπως ανέφερε, χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η ελληνική πλευρά, ταυτιζόμενη με τις θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ζητεί να τεθεί ένα ανώτατο χρονικό όριο στην ημερήσια λειτουργία των φαρμακείων, που να ταυτίζεται με τη λειτουργία της υπόλοιπης αγοράς, με σαφώς πιο ευέλικτες ρυθμίσεις σε τουριστικές περιοχές αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που οι ανάγκες πρόσβασης σε φαρμακεία λόγω του τουρισμού αλλάζουν. Πάντως, οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν φαίνονται προς το παρόν θετικοί προς μια τέτοια προοπτική.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφορούν σε «ουρές» από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, σύμφωνα με το οποίο μπορεί και ένας μη φαρμακοποιός να ανοίξει φαρμακείο. Η σχετική υπουργική απόφαση κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το υπουργείο καλείται να ετοιμάσει προεδρικό διάταγμα συμμόρφωσης προς τις ενστάσεις του ΣτΕ.

Ο κ. Ξανθός παρουσίασε χθες και το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκων –άλλη μια μνημονιακή δέσμευση– το οποίο ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση. Το σ/ν προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων, που στην πράξη θα αντικαταστήσει την επιτροπή θετικής λίστας φαρμάκων και η οποία θα γνωμοδοτεί προς τον υπουργό Υγείας ποια νέα καινοτόμα φάρμακα θα πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Η επιτροπή θα συνυπολογίζει το κλινικό όφελος του φαρμάκου, τις ήδη διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες, την αξιοπιστία των κλινικών μελετών, τη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας και τέλος την επίπτωση στον προϋπολογισμό. Για το τελευταίο κριτήριο θα λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τιμών με τις παρασκευάστριες εταιρείες που θα γίνεται από ειδική επιτροπή, η οποία θα «αφαιρέσει» αυτή την αρμοδιότητα από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, ο κ. Ξανθός, προανήγγειλε παρέμβαση στο πρότυπο του κοινωνικού μερίσματος και στον χώρο της Υγείας. Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο το υπουργείο Υγείας να «αγοράσει» οδοντιατρικές υπηρεσίες από ιδιώτες οδοντιάτρους, οι οποίες θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή