Στη σκηνή των Οσκαρ σαν ένα λυτρωτικό… εκκλησίασμα

Στη σκηνή των Οσκαρ σαν ένα λυτρωτικό… εκκλησίασμα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέτοιο καιρό πέρυσι –μια πιο αθώα εποχή– οι διάφοροι αστέρες του Χόλιγουντ χρησιμοποιούσαν τους ευχαριστήριους λόγους στις βραβεύσεις τους για να υψώσουν τη γροθιά τους ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ. Φέτος, βέβαια, έχουν άλλες έγνοιες. Τόσο το σκάνδαλο Ουάινσταϊν όσο και οι υπόλοιπες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης –είναι δεκάδες πια– που έχουν ανακύψει τον τελευταίο καιρό είναι αδύνατο να αγνοηθούν. Και δεν είναι μόνον το σινεμά: τις τελευταίες εβδομάδες, δύο παρουσιαστές κορυφαίων πρωινών εκπομπών της αμερικανικής τηλεόρασης, οι Ματ Λάουερ και Τσάρλι Ρόουζ, απολύθηκαν στη βάση παρόμοιων καταγγελιών. Απλώς η λαμπρότητα του Χόλιγουντ είναι ανάλογη και με τον πάταγο που ακολουθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο κ. Ουάινσταϊν αποβλήθηκε βέβαια από την Ακαδημία, ωστόσο η παρουσία του έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην οσκαρική κούρσα, σε όλα τα επίπεδα.

Πολλοί, για παράδειγμα, ξεχνούν πως εκείνος είχε αρκετές φορές στο παρελθόν επέμβει υπέρ των δικαιωμάτων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που προβάλλονταν σε ταινίες της εταιρείας παραγωγής του όπως το «Παιχνίδι της μίμησης» ή το «Lion», χαρίζοντάς τους έτσι ευεργετική οσκαρική προβολή. Τώρα βέβαια που ο Ουάινσταϊν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βουνό βαρύτατων κατηγοριών, οι τακτικές του μοιάζουν οπισθόβουλες, μια απλή βιτρίνα για κάποιον που παρενοχλούσε γυναίκες, χρησιμοποιώντας το χρυσάφι των Οσκαρ για δόλωμα. Και αυτό δεν γίνεται να αγνοηθεί στη φετινή 90ή, επετειακή απονομή. Είναι πάντως και λίγο κρίμα, διότι οι φετινές υποψηφιότητες αναμένεται να συμπεριλάβουν αρκετές ταινίες γύρω από την ισότητα (φύλου, φυλής κ.λπ.), καθώς και άλλα κοινωνικά ζητήματα. Επιπλέον, καθαρά για τις γυναίκες, φαίνεται πως πάμε για μια απονομή με υποψήφιες πολύ περισσότερες ώριμες κυρίες, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως βήμα ενάντια στον σεξισμό και τις αδικίες που σημειώνονταν κατά το παρελθόν.

Και όμως το σκάνδαλο Ουάινσταϊν θα είναι εκεί, ακόμα και ως «ο ελέφαντας στο δωμάτιο», αν επιλέξουν τελικά να το αγνοήσουν. Υπάρχουν ήδη ταινίες που τροποποίησαν την παραγωγή τους εξαιτίας του ή λόγω της ανάλογης υπόθεσης που ανέκυψε με τον Κέβιν Σπέισι. Και τι θα γίνει άραγε με τον Κέισι Αφλεκ, που αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για παρενόχληση; Θα εμφανιστεί για να δώσει βραβείο, όπως είναι η παράδοση με τους περυσινούς νικητές; Τι θα πει για το ζήτημα ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ; O κ. Ουάινσταϊν μπορεί να είναι «νεκρός» για το Χόλιγουντ, τα θύματα ωστόσο και οι «επιζώντες» του δεν είναι. Ισως πρέπει τελικά να ανεβούν όλοι μαζί στη σκηνή σαν ένα μεγάλο, λυτρωτικό, εκκλησίασμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή