Chapeau, Monsieur Gaultier! Το Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστεί

Chapeau, Monsieur Gaultier! Το Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστεί

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνωστισμός επισήμων την Τρίτη το βράδυ στην οδό Κουμπάρη στο Κολωνάκι, με αφορμή μια ξεχωριστή περίσταση: ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Ζαν-Πολ Γκοτιέ παρουσίασε στο Μουσείο Μπενάκη ένα ιδιωτικό ντεφιλέ μόδας για περίπου 250 άτομα, με στόχο την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος. Επρόκειτο για δική του σύλληψη που πήρε σάρκα και οστά μέσα στους τελευταίους μήνες, καθώς ο ίδιος έχει και ιδιαίτερη αγάπη προς την Ελλάδα αλλά και έχει πολλές φορές ανατρέξει στη συλλογή του μουσείου για έμπνευση. Θέλοντας να κάνει μια έμπρακτη κίνηση στήριξης, προσφέρθηκε να δείξει πάνω από εβδομήντα παλιές και νέες δημιουργίες του σε μια βραδιά που έβγαλε την Αθήνα από τον πεσιμισμό της, με δυναμισμό και λάμψη. Ακολούθησε ένα επιτυχημένο γεύμα fundraising 200 ατόμων, που απέφερε αρκετά έσοδα, καθώς το κόστος συμμετοχής ήταν 1.000 ευρώ.

Για τις ανάγκες αυτής της επίδειξης, ολόκληρο το μουσείο και το προσωπικό του ήταν επί ποδός πολέμου για πολλές ημέρες. Ακόμα και η αίθουσα Κωστόπουλου, δίπλα στο καφέ-εστιατόριο, μεταμορφώθηκε προσωρινώς σε καμαρίνι, όπου τα μοντέλα άλλαζαν ρούχα και τους έφτιαχναν το μακιγιάζ. Από την Κατερίνα Λέχου ώς τη Βίκυ Καγιά, πολλές όμορφες Ελληνίδες επιστρατεύθηκαν για να φορέσουν τα ενδύματα του Γάλλου. Η δράση εξελίχθηκε στον πρώτον όροφο, που μετατράπηκε τρόπον τινά σε πασαρέλα. Ανάμεσα στις παραδοσιακές φορεσιές, τα υφάσματα και τα αντικείμενα που ανήκουν στο παρελθόν, τα ρούχα του Γκοτιέ που απέπνεαν τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό ήταν ταιριαστά, σαν μια φυσική συνέχεια. Εκεί είχαν στηθεί και οι καρέκλες που φιλοξένησαν φίλους, χορηγούς, υποστηρικτές του μουσείου, κάποιοι εκ των οποίων παρεκάθησαν και στο φιλανθρωπικό γεύμα που διοργανώθηκε στον ισόγειο χώρο. Τα εδέσματα με τη φροντίδα του «Δειπνοσοφιστηρίου» ήταν ελαφρά και νοστιμότατα, με ταρτάρ ψαριού και φιλέτο.

Chapeau, Monsieur Gaultier! Το Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστεί-1

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, ήδη έγιναν κάποιες εργασίες αποκατάστασης και φρεσκαρίσματος στο μουσείο, ενώ ένα τμήμα τους θα ενισχύσει και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Για επικοινωνιακούς λόγους τηρήθηκε μυστικότητα και απεφεύχθη η μεγάλη δημοσιότητα, δίνοντας στο γεγονός μια exclusive αύρα. Οι προσκεκλημένοι απήλαυσαν το ντεφιλέ, που είχε ακόμα μία ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν μόνο τα ρούχα που είχαν «χρώμα» ελληνικό αλλά και τα μοντέλα. Με το στυλ της Μελίνας Μερκούρη, της Μαρίας Κάλλας, της Ειρήνης Παππά, της Νάνας Μούσχουρη (με την αυθεντική Νάνα Μούσχουρη παρούσα!), οι κοπέλες έκλεψαν την παράσταση και τα χειροκροτήματα. Η παρουσίαση μόδας στο Μπενάκη, που πήγε εξαιρετικά καλά, δείχνει τον δρόμο σε ιδιωτικά και δημόσια μουσεία για το πώς μπορούν να βρεθούν χρήματα, χωρίς γκρίνια και απαιτήσεις από το κράτος, με φαντασία, ομαδική δουλειά και καλή διάθεση. Chapeau, Monsieur Gaultier.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή